Prestop

Zmaga Jelinčiča zapustila še ena, zatekla se je k Janši

S.R.
20. 12. 2019, 11.22
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 14.05
Deli članek:

Dopoldne je »odjeknila« vest, da je prvak stranke SNS Zmago Jelinčič ostal brez poslanke Lidije Ivanuša. Ta je zavetje našla v stranki SDS.

Bobo
Lidija Ivanuša

Lidija Ivanuša je svoj nepreklicni odstop sporočila prek družabnega omrežja facebook. Kot je pojasnila sama, je spoznala, da Slovenska nacionalna stranka v zadnjem času ne odraža "ciljev in vrednot," zaradi katerih se je sama odločila za aktivno politično udejstvovanje. Sporna se je zdi zlasti "promigrantska politika" SNS in glasovanje v podporo višjim povprečninam. Ugotovila je, kot pravi, da v okviru SNS ne more več uresničevati svoje vizije, zato se je odločila za izstop. 

Poslanka bo zdaj svojo vizijo uveljavljala pod okriljem Slovenske demokratske stranke. "Njene vrednote domoljubja, nacionalne varnosti, skrbi za slovenske državljane, podjetnike, starejše, … so tiste vrednote, s katerimi se lahko brez težav poistovetim ter upam na korektno in produktivno sodelovanje," je še zapisala. 

Jelinčič meni, da bo razočarana

"Zadeva se je pripravljala s strani SDS že kar dolgo časa. Vezni člen s poslanko je bil poslanec SDS Marijan Pojbič, ki mu je pač uspelo to narediti. Kaj so ji obljubili, ne vem, in me tudi ne zanima," je po poročanju STA glede izstopa dejal Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah so bile prav obljube, ki jih je SDS dala Ivanuši, ključne pri njeni odločitvi. 

"Da se je zadeva peljala že dolgo časa, se kaže v tem, da ima poslanka Ivanuša že danes svojo spletno stran in svoj Facebook z oznako SDS," je opozoril Jelinčič. Kot je dodal, je obenem vodja poslancev SDS Krivec predsedniku DZ Dejanu Židanu že poslal dopis, da je v njihovi poslanski skupini ena oseba več. 

Jelinčič meni, da bo poslanka Ivanuša pri SDS "razočarana, ker bo morala delati, kar pa bo zanjo težko". V zvezi z ugibanji, da naj bi k SDS prestopil tudi poslanec SNS Jani Ivanuša, pa je dejal, da so špekulacije morebiti posledica enakega priimka. "Mislim, da poslanec Ivanuša ne razmišlja o odhodu," je še dejal po poročanju STA. "V poslanski skupini SNS ostajamo trije poslanci, morebiti pa bo tudi k nam kdo prišel," je dodal.

Sprejeli so jo odprtih rok

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je prestop poslanke Ivanuše komentiral z besedami, da v njihovi stranki z veseljem sprejmejo kogarkoli, ki v programu SDS prepozna svoje vrednote. "Očitno so bili pritiski nanjo tako močni, da je to odločitev sprejela," je ocenil v izjavi za medije. Poudaril je, da se je poslanka sama obrnila na SDS ter ji niso "nič svetovali ali pritiskali nanjo"

Krivec je tudi zanikal, da bi imeli kakršnekoli pogovore s poslancem Ivanušo. Na vprašanje, ali bi bila vrata SDS odprta tudi za poslanca DeSUS Roberta Polnarja, če bi se razšel s svojo stranko, pa je Krivec ponovil, da z veseljem sprejmejo kogarkoli pod pogojem, da se poistoveti z vrednotami v programu SDS.

Sporočilo Lidije Ivanuša v celoti: 

»Spoštovani, 

obveščam vas, da sem z današnjim dnem nepreklicno izstopila iz članstva Slovenske nacionalne stranke in iz poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke. Razlogi za izstop so v vrednotni in profesionalni nezdružljivosti stališč z vodstvom stranke. Iskreno sem hvaležna vsem volivkam in volivcem, ki ste mi zaupali svoj glas na državnozborskih volitvah in prav iz odgovornosti do vašega zaupanja, sem morala sprejeti to odločitev. Ravnanja Slovenske nacionalne stranke v zadnjem času ne odražajo ciljev in vrednot, ki so zapisane v programskih dokumentih stranke in zaradi katerih sem se odločila za aktivno politično udejstvovanje. Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo. 

V politiko se nisem podala zato, da bi si reševala svojo eksistenco, niti zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji. V politiko sem šla zato, ker želim konkretno prispevati k boljšemu življenju državljank in državljanov. Tega v okviru Slovenske nacionalne stranke ne morem uresničevati, zato je izstop edina možna in korektna odločitev. 

Ker se zavedam, da bi imela kot samostojna poslanka v parlamentu težko bistven vpliv na politično odločanje, sem sprejela odločitev, da se kot članica pridružim Slovenski demokratski stranki in njeni poslanski skupini. Njene vrednote domoljubja, nacionalne varnosti, skrbi za slovenske državljane, podjetnike, starejše, … so tiste vrednote, s katerimi se lahko brez težav poistovetim ter upam na korektno in produktivno sodelovanje.«