13 konj in osel

FOTO in VIDEO: Tako se godi 14 rešenčkom, ki so tavali po Krasu, iščoč hrane, vode in zavetja

J.P.
16. 12. 2019, 20.05
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 20.51
Deli članek:

Na novo okolje se dobro navajajo.

Društvo za zaščito konj
Pa le imajo streho nad glavo.

V petek so člani Društva za zaščito konj iz okolice Komna v Orovo vas pri Polzeli prepeljali 13 konj in enega oslička. Bili so shirani, dehidrirani, poškodovani. Zdaj so v hlevih omenjenega društva.

Skoraj vsi že popolnoma mirni

Kot so zapisali na facebooku, so razen žrebca in ene kobile, ki se bojita ljudi, vsi že popolnoma mirni. Vedo, kdaj bodo jedli in da bodo hrano, ko je bo zmanjkalo, spet dobili. Isto velja za vodo in solni kamen. Vedno, da imajo zavetje in v njem nastilj. V slednjem še posebej uživajo žrebeta, ki se tudi čez dan rada povaljajo v žagovini. Posebna zgodba je osel, ki se je takoj po prihodu spravil v svojo hišico. »Stoji med vrati, kuka ven in čaka, da mu hrano vedno serviramo v boksu,« so zapisali.

Kot se je izkazalo, so vse kobile breje. »Vidi se jim, da so za svoje stanje imele veliko, veliko premalo hrane. Z užitkom si privoščijo seno in čisto vodo. Vidi se jim, da so zadovoljne, ker se jim ni potrebno boriti za vsak grižljaj hrane, ker jim je ni treba iskati ali se boriti zanjo.«

Kot smo že pisali, bodo živali – tiste, ki bodo za to primerne – šle v posvojitev. Tiste, ki za to ne bodo primerne, bodo ostale v hlevih Društva za zaščito konj.