Slovenija

Kmetijski ministrici se maje stolček, na potezi Šarec

Si.R.
15. 12. 2019, 19.21
Posodobljeno: 15. 12. 2019, 19.52
Deli članek:

Ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec se maje stolček. Zaradi nejasnosti in neskladnosti pri projektu SRIPT, ki ga je pokazalo končno poročilo, je njena prihodnost v premierjevih rokah. Zato smo vas ta teden spraševali, ali naj Šarec Pivčevo pozove k odstopu.

Bobo
Predsednik vlade Marjan Šarec

Premier Marjan Šarec je napovedal, da se bosta z ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec o njeni nadaljnji usodi zaradi sodelovanja pri projektu SRIPT pogovorila, ko se Pivčeva vrne z bolniške. Razlog za majanje stolčka Pivčeve je končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT), ki ga je gospodarsko ministrstvo izdalo konec novembra. Poročilo med drugim kaže, da Pivčeva del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodelovala. Pomanjkljiva naj bi bila tudi dokazila, da je bilo njeno delo dejansko izvedeno. Pivčeva je v odzivu na poročilo dejala, da so »določene naloge pri oblikovanju skupnih dokumentov sooblikovali z več avtorji in po skupnih usklajevanjih«. »Pri tem je seveda težko razmejiti, kdo je opravil kakšen del naloge in razmejiti prispevke posameznih avtorjev,« je navedla. »Nedvomno pa je tudi svetovanje in prenos znanj in kompetenc tako v partnerstvo kakor tudi v samo pripravljene dokumente in naloge pomemben del prispevka, ki seveda pomeni tudi avtorsko delo,« je prepričana Pivčeva, ki je, kot je pojasnila, po odštetju in plačilu vseh prispevkov in po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20 tisoč evrov.

STA
Številne kmetijske organizacije so stopile v bran ministrici in pozivajo Šarca, da pusti ministrico, da dela dalje.

POJASNILO OVIRA BOLNIŠKA

Ministrica je dejala, da želi svoje delo pri projektu SRIPT pojasniti premierju. A je trenutno bolniško odsotna, Šarec pa je bila ta teden v tujini, zato bo treba na pogovor oziroma odločitev še nekoliko počakati. V javnosti se je ugibalo o morebitni daljši odsotnosti Pivčeve zaradi težav s hrbtenico, a je stanje nato z objavo na twitterju pojasnila sama: »Zdravniki še opravljajo diagnostiko, čaka me nekaj nevroloških preiskav, nadalje pa najbrž tudi operativni poseg.«

ŠTEVILNI NA STRANI MINISTRICE

Ali bi moral premier Marjan Šarec kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec pozvati k odstopu?

Da - 46,5 %

Ne - 47,5 %

Nimam mnenja - 6 % 

Kmetijsko ministrico so nato v bran vzele nekatere kmetijske organizacije. Sindikat kmetov Slovenije, Slovenska zveza prašičerejcev in območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Murska Sobota, Ptuj in Maribor so v skupnem pismu Šarcu zapisali, da ministrica dela odlično. »Verjetno pa nekoga v Sloveniji moti, da res dela in zastopa interese kmetov ter slovenskega podeželja. V njenem mandatu je agencija za kmetijske trge postala bistveno bolj prijazna in učinkovita, pripravila je osnutek zakona o spremembi zemljiške politike. Zakon kmetje pričakujemo že vsaj 20 let,« so navedli. Šarcu so ob tem še položili na srce, da je »v Sloveniji žal malo politikov, ministrov, ki bi tako dobro in s srcem delali za Slovenijo«. Zaskrbljeni so tudi v Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije, kjer so v pismu Šarcu zapisali, da gre za linč kmetijske ministrice, ki je posledica znotrajstrankarskega boja za vodstveni položaj. Usodo Pivčeve premierju prepuščajo tudi vodje poslanskih skupin, kjer so spomnili, da je Šarec standarde ta obstanek ministrov v vladi postavil zelo visoko.