Sanacija se še ni začela

Prebivalci Vičancev vsaj še to zimo v strahu pred plazenjem

J.P./STA
14. 12. 2019, 19.57
Posodobljeno: 14. 12. 2019, 19.59
Deli članek:

Okoljsko ministrstvo je po nekaj letih prelaganj odgovornosti med državo in občino Ormož glede tega, kdo mora poskrbeti za sanacijo zemeljskega plazu in ustavitev zemeljskih premikov v Vičanskem vrhu, letos presekalo gordijski vozel ter poskrbelo za izdelavo projektne dokumentacije in finančno pomoč pri sanaciji.

Gabrijel Toplak
Po besedah domačinov naj bi se v zemlji pod delom vasice sesedal nekoč delujoč rudnik rjavega premoga.

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, je bila za odpravo posledic, ki že vrsto let predstavljajo grožnjo stanovanjskim in infrastrukturnim objektom na tem območju, letos na njihove stroške izdelana projektna dokumentacija.

Ob tem je država zagotovila slabih 390.000 evrov za sofinanciranje izvedbe sanacijskih del, kolikor je bila ponujena vrednost s strani izbranega na razpisu, ki ga je pripravila ormoška občina. Izbrano je bilo podjetje Rafael iz Sevnice, ki je oddalo drugo najugodnejšo ponudbo.

Začetek sanacijskih del so načrtovali že jeseni, tako da bi sanacijo zaključili še letos. A kot zdaj kaže, iz tega ne bo nič, prebivalce v bližini plazu pa bo tako vsaj še to zimo skrbelo, kaj bo z njihovimi hišami.

Kot je povedal ormoški župan Danijel Vrbnjak, so od države podpisano pogodbo prejeli konec oktobra, pri čemer so doslej poskrbeli za nakup materiala in nekatera pripravljalna dela, ostali del pa morajo zaključiti najpozneje do julija. "Res je, da smo zelo dolgo čakali na pogodbo, vendar smo veseli, da je sanacija v celoti pokrita," je dejal Vrbnjak.

Glede na vremenske razmere bo pozimi težko začeti z deli, zato se bodo sanacije na terenu lotili predvidoma marca oziroma aprila, izvajalec pa mora z deli zaključiti v treh mesecih.

Pogrezanje zemlje, za katerega v lokalnem okolju krivijo nekdanji zapuščeni, a nikoli sanirani rudnik premoga, na okoljskem ministrstvu pa ves čas vztrajajo, da ni nastal na območju rudnika in tako ni posledica rudarske eksploatacije premoga, so krajani opazili pred šestimi leti. Kar sto metrov dolga in tudi do 40 metrov široka luknja se je v tem času zelo približala hišam.

Stroka je v investicijskem projektu za sanacijo tega območja ugotovila, da je plazišče še vedno aktivno, zato je treba čim prej poskrbeti za stabilizacijo zemljišča. Izbrani izvajalec del bo moral urediti dostopne poti, drenažo in odvodnjavanje v dolino, v središču plazu pa postaviti tudi kamnita rebra z masivnimi skalami.