Urgentni odvzem

FOTO: Shirani in dehidrirani konji le na varnem: najdeni streljaj od Komna

J.P.
14. 12. 2019, 12.12
Posodobljeno: 24. 12. 2019, 10.33
Deli članek:

Nahajajo se v hlevih Društva za zaščito konj v Orovi vasi.

Društvo za zaščito konj
Iz Komna proti Polzeli

Kalvarija konj in osla, prepuščenih na milost in nemilost elementov, je končana. Društvu za zaščito konj je uspelo včeraj »izvesti urgentni odvzem 13 konj in enega oslička«, so zapisali.

Ni šlo brez težav

"Vsi ki želite pomagati pri tokratnem odvzemu, ki je še večji, kot je bil tisti pred 2 letoma ... zelo hvaležni bomo za vsako nakazilo na naš TRR SI56 1010 0005 0589 375, sms donacijo na 1919 - konji5, nakazilo na paypal admin@dzk.si, za vsako namero dohodnine, za vsako donacijo v hrani in nastilju, seveda pa tudi vsem, ki boste licitirali na naši strani Licitacije za ostarele in poškodovane živali dzk. Aja, pa kakšen res topel objemček na objemu topline, pod št. 2 jim lahko podarite." - Društvo za zaščito Konj

V objavi na facebooku piše tudi, da prevoza tako na hitro ni bilo lahko organizirati, »še večja težava je bila gozdna pot, ki smo jo za tovornjak, morali še očistiti, porezati grmovje, drevje in grmičevje. Konji in osel so bili sicer pridni, čeprav brez manjših trmoglavosti ni šlo, ampak Boris, Matej, Christjan in Valerija so se odlično odrezali. Vsi konji so že nastanjeni v hlevih, že jedo seno in z veseljem so odkorakali v bokse, kjer je bilo vse pripravljeno za njihov prihod«.

Nekateri v posvojitev, drugi bodo ostali

V omenjenem društvu so nam povedali, da so bili konji in osel najdeni streljaj od Komna ter da njihovo stanje ni najboljše. So poškodovani, opazne so degenerativne spremembe, bili so shirani in dehidrirani.

Prepeljali so jih v hleve Društva za zaščito konj v Orovi vasi pri Polzeli. Po njihovih podatkih je lastnik konj Ekološko konjeniško in umetniško društvo Venetika, katerega predsednik je Janez Sabolek – Sabla.

Ali si bodo živali opomogle, bodo pokazali veterinarski pregledi – v društvu ocenjujejo, da si bo opomogla velika večina, ostaja pa vprašanje, koliko jih bo sploh primernih za posvojitev. Tisti, ki za to ne bodo primerni, bodo ostali pri njih.