Puščanje plina

Intervencija v Britofu zaključena, policisti preverjajo sum kaznivega dejanja

J.P./STA
13. 12. 2019, 13.23
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 13.40
Deli članek:

V Britofu pri Kranju nevarnosti zaradi plina ni več, so pokazale današnje meritve koncentracije plina. Cesta in območje sta že odprta.

Bobo
Že prve dni so opravili ogled kraja eksplozije in zavarovali del plinske napeljave, ki je še predmet preverjanja.

Preklicali so tudi omejitev prepovedi uporabe odprtega ognja, stanovalci lahko spet normalno odpirajo okna.

Intervencija policije, gasilcev in Mestne občine Kranj, ki je zaradi eksplozije plina neprekinjeno trajala od prejšnjega torka, je danes od 12. ure dalje zaključena. Policijska preiskava še traja, preverja pa se morebiten sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so sporočili s policijske uprave.

Kot so izpostavili v sporočilu za javnost, je bila policija zaradi velike nevarnosti za življenje in premoženje ljudi na kraju eksplozije neprestano prisotna vse od prejšnjega torka. Ves ta čas so tudi zbirali obvestila in podatke, ki bi lahko koristili v preiskavi dogodka. Že prve dni so opravili ogled kraja eksplozije in zavarovali del plinske napeljave, ki je še predmet preverjanja.

Poškodovani dva delavca in štirje otroci

V intervenciji so sodelovali gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj, gasilci iz prostovoljnih društev Britof, Predoslje in Kranj-Prinskovo, kranjsko medobčinsko redarstvo ter Civilna zaščita Mestne občine Kranj. Prvo pomoč poškodovanim ob eksploziji - poškodovani so bili dva delavca in štirje otroci - so nudili reševalci in zdravniki nujne medicinske pomoči iz Kranja.

Med drugim so izvajali meritve koncentracije plina v zemljini, zračenje jaškov in zemljine, potekala je redna izmenjava informacij s stanovalci na zaprtem območju, so še zapisali na policiji. Zahvalili so se stanovalcem Britofa za potrpežljivost in zelo korektno sodelovanje.

Trije primeri

V zadnjih dveh tednih so se na Gorenjskem zgodili kar trije primeri puščanja plina iz plinovoda. Najprej je prišlo do eksplozije v Britofu, teden kasneje je intervencija zaradi puščanja plina stekla v naselju Za jezom v Tržiču, nazadnje pa se je to zgodilo ta torek, in sicer v Britofu bližnjem kraju Orehovlje.

V soboto predvidoma med 9. in 20. uro bo v Orehovljah zaradi polaganja obrabne plasti asfalta popolna zapora ceste od križišča v Britofu do mostu. Preplastitev bi morala biti izvedena prejšnji konec tedna, a so jo zaradi intervencije zaradi uhajanja plina prestavili.