Petek 13. odet v belino

Zapade lahko tudi več kot 20 centimetrov južnega snega

S.R.
13. 12. 2019, 09.47
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 14.03
Deli članek:

Današnji petek 13. bo potekal v znamenju zimskega prebliska, nato se bo vse vrnilo v ustaljene nič kaj zimske tirnice.

Novice Svet24
Tako sneži na Vevčah.

Padavine bodo najprej zajele zahodno Slovenijo in se nato postopno širile proti vzhodu, pri čemer bo v severovzhodni Sloveniji do večera še večinoma suho, poroča Agencija RS za okolje (Arso) Primorska bo deležna klasičnega dežja, medtem ko se bo v notranjosti deževje preobrazilo v sprva delno sneženje, zvečer pa kar resno zimo. Dnevne temperature se bodo gibale od -1 do 4, na Goriškem in ob morju od 6 do 10 stopinj Celzija. 

Kot so prek twitterja opozorili pri agenciji Arso, bo zvečer večji del Slovenije "zajelo močno sneženje." Po nižinah napovedujejo od 5 do 15 centimetrov snega, na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem pa tudi "več kot 20 centimetrov južnega snega." Najbolj bo na udaru severozahod države, kjer lahko zapade tudi do 40 centimetrov snega. Sicer pa bo količina snega precej odvisna od nadmorske višine, manj ga bo tudi v smeri proti vzhodu. Dodali so še, da bo burja gradila snežne zamete.

Arso
Opozorilo za severozahod Slovenije.

V večernem času bo večji del Slovenije zajelo močno sneženje. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 15, na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem tudi več kot 20 cm južnega snega. Ponoči bo oblačno s sneženjem, ki pa bo do jutra ponehalo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja, tudi ta pa bo do jutra oslabela. Do sobote se bo tako zjasnilo, po nižinah v notranjosti bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -1, ob morju malo nad 0 stopinj Celzija. Čaka nas precej jasna sobota, po nekaterih kotlinah pa se bo megla zadrževala ves dan. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4, na Goriškem in ob morju od 8 do 12 stopinj Celzija. 

Arso
Na Primorskem bo za dodatno dramo poskrbela burja.

Na Primorskem vetrovno, nato konec zimskega prebliska

Zvečer bo na Primorskem znova zapihala zmerna do močna burja, ki bo v drugi polovici noči na soboto hitro oslabela in ponehala. Na izpostavljenih legah bodo najmočnejši sunki nad 100 kilometrov na uro. 

V nedeljo in ponedeljek bo predvsem v severovzhodni Sloveniji delno jasno, drugod pa pretežno oblačno. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno tudi rahlo deževalo. V nedeljo zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah zopet megla. V višjih legah in po nižinah predvsem vzhodne Slovenije pa bo pihal jugozahodni veter. Topleje bo, naši kraji bodo do srede namreč pod vplivom do toplega jugozahodnika, na facebooku pojasnjujejo pri agenciji Arso. Podobno bo tudi v drugi polovici tedna, ko se bodo čez Evropo pomikale vremenske motnje, mi pa bomo ostali pod vplivom tople in vlažne oceanske zračne mase. "Zimski preblisk bo torej res kratek, sneg, ki bo v petek zapadel, pa bo hitro skopnel, še najdlje se bo obdržal po nekaterih nižinah, ker bo tam v soboto in deloma v nedeljo megleno vreme, ki bo zmanjšalo dnevni hod temperature," zaključujejo.