Na Krasu

Inšpekcija obupala nad konji – menda zato, ker so na prevelikem prostoru

R.T.
13. 12. 2019, 08.28
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 08.34
Deli članek:

Odredili so odvzem živali, ki pa jih je očitno nemogoče poloviti.

Društvo za zaščito konj
Nekateri od najdenih konj.

Prejšnji mesec so novogoriški policisti ugotovili, da lastnik z območja Vojščice na Krasu, 13 konjem in oslu ni nudil pravilne oskrbe s hrano. Takrat so policisti v ogradi našli tudi kadaver poginulega žrebeta, o tem pa obvestili Državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter veterinarsko inšpekcijsko službo v Novi Gorici.

Odredili odvzem živali

Po poročanju novinarke TV Slovenija Mojce Dumančič so lastnika konj, šlo naj bi za Janeza Saboleka – Sablo, sicer alpinista in jamarja, policistom prijavili vaščani. Veterinarska služba naj bi ga že večkrat obravnavala in mu leta 2012 izrekla prepoved reje kopitarjev. A se je Sobolek znašel in formalno postal le skrbnik živali. Na Kras je prišel pred desetletjem; tja se je iz prestolnice preselil skupaj z 18 konji. Vaščani naj bi mu prepustili zaraščene površine, konji pa naj bi sčasoma postali neobvladljivi. Sobolek je domnevno mučenje živali takrat zanikal in dejal, da so bili konji na parceli v vasi, kjer so jih tudi našli, le tri dni ter da je tam pustil veliko balo sena.

Pred dnevi smo poročali, da je bil odrejen odvzem podhranjenih živali, a naj bi lastnika nekdo o tem obvestil. O živalih torej ni bilo ne duha ne sluha.

Iskanje se je očitno včeraj zaključilo. Kot je na facebooku zapisalo Društvo za zaščito konj, je veterinarska inšpekcija obupala. "Menda zato, ker so konji trenutno na prevelikem prostoru in jih je nemogoče polovit," so zapisali.