Psihiatrična klinika

Neustrezne cenene svinčene cevi omogočile razcvet legionele

G.G./STA
12. 12. 2019, 20.10
Posodobljeno: 12. 12. 2019, 20.13
Deli članek:

Zaradi pojava bakterije legionele na univerzitetni psihiatrični kliniki bo treba zamenjati cevi.

STA
V zadnjem letu so sicer zaznali sedem obolelih z legionelo, trenutno pa jih na kliniki ni.

Danes so iz bolnišnice sporočili, da zaradi zaznane legionele zapirajo enoto za gerontopsihiatrijo. V zadnjem letu so imeli sedem okuženih z bakterijo legionele. Letno sicer zdravijo okoli 1000 bolnikov. Dva izmed bolnikov sta dobila pljučnico. Eden izmed bolnikov je umrl, vendar gre za bolnika z več pridruženimi boleznimi, zato ni jasno, koliko je prispevala prisotnost legionele.

Starejši so še posebej občutljivi, je poudaril generalni direktor klinike Bojan Zalar in poudaril: "Oddelek smo zaprli, ker se stanje kljub kemičnim in toplotnim šokom ni popravilo." Zaprtje enote ne pomeni, da bolnikov ne bodo sprejemali. Bolnike, nameščene na gerontopsihiatriji, so premestili, oddelke so tudi združevali. Za zaprtje bi se odločiti tudi, če eden izmed bolnikov ne bi umrl, je poudaril Zalar.

Pri bolnikih, ki se okužijo z bakterijo legionele, se lahko bolezen razvije na dva načina. Lahko se razvije v obliki gripe ali pljučnice. Ko pri bolniku mine akutna faza, bolnik preboli legionelo. Smrtnost zaradi legionele je redka, so zagotovili na novinarski konferenci.

Na kliniki sicer za legionelo testirajo vse bolnike, ki kašljajo. Izvajali so redno dezinfekcijo. Vendar se je po zadnjem toplotnem šoku izkazalo, da so cevi porozne in bi jih lahko voda prebila. V enem izmed kletnih prostorov so tudi zaznali vdor vode.

Gojišče za nastanek legionele

"Tehnično stanje je takšno, da je omogočalo rast legionele. Morda manj ustrezne cevi, ki so bile vgrajene pred 14 leti, so po dezinfekciji pričele rjaveti in razpadati. To je bilo hkrati tudi gojišče za nastanek večje količine legionele," je povedal Zalar.

Sanacijo vodovoda so začeli pred mesecem, sodeluje tudi ekipa, ki je sanirala vodovod na onkološkem inštitutu. Zamenjati bo treba vse cevi, to bodo naredili na lastne stroške. Po Zalarjevih besedah pričakujejo, da bo prenova končana do maja.

V zgradbo so sicer na podlagi javnega razpisa vgradili svinčene cevi s kovinskimi deli in plastične cevi. Legionela se v plastičnih ceveh ne razvija, a so bile svinčene cenejše, zato je bila bolnišnica obvezana vgraditi te.

Zalar je še opozoril, da naj bi bile v poslopje vgrajene slovaške cevi, ki niso primerne za dezinfekcijo. Po njegovih besedah obstaja možnost, da je isto podjetje vgradilo tudi cevi na onkološkem inštitut, kjer so večkrat zaznali legionelo.

V novi stavbi onkološkega inštituta so tako morali zamenjati vse cevi, dela so končali 2016. Legionela je bila sicer v vodovodu prisotna še pred vselitvijo bolnikov. V obeh bolnišnicah je vodovod gradilo podjetje SCT.