Humanitarne akcije

Reševali smo bolne otroke in gradili hiše. Kaj pa država?

P.K.
12. 12. 2019, 20.05
Posodobljeno: 12. 12. 2019, 20.13
Deli članek:

V iztekajočem se letu sta bolj kot kdajkoli prej v ospredje stopila sočutje in darežljivost Slovencev. Zdi se, kot da so državljani prevzeli skrb za ranljivejše, za pomoč katerim oziroma njihovo reševanje je sicer še najbolj poklicana država.

Osebni arhiv
Sibila Peternelj rada pomaga, ker je opazila, da je za mnoge v njeni bližini življenje kruto in nepravično.

Veliko družin je v težkem, brezizhodnem položaju. Njihove stiske so lahko v pomanjkanju hrane in drugih osnovnih potrebščin, na drugi strani pa govorimo o zdravstvenih težavah, ki so jih doletele in zahtevajo zdravljenje ali posege, ki jih ne zmorejo financirati sami.

Letos se je tako zgodila najodmevnejša zbiralna akcija v zgodovini Slovenije. Primorsko Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki je organiziralo akcijo zbiranja denarja za bolnega Krisa. Še ne dveletni deček ima hudo bolezen – spinalno mišično atrofijo, prognoza katere je zelo slaba.

Zdravila in hiše

A njegovi starši so ugotovili, da bi ga lahko rešilo zdravilo, ki sicer na našem trgu ni dostopno, pa še nekaj, cena zdravila je več kot dva milijona evrov. Mama Ana in oče Matteo sta vedela, da sama toliko denarja za zdravljenje svojega sina ne bosta mogla zagotoviti, zato sta se odločila za pomoč zaprositi sodržavljane. In kar je sledilo, je šokiralo vse; zbralo se je skoraj štiri milijone evrov. Deček je tako že prejel zdravilo, in kot kaže, to deluje, saj se Kris že lahko igra brez opornice in brez nje tudi sedi v stolčku.

Slovenci smo se izjemno izkazali tudi v hudih stiskah treh družin iz savinjske regije. Gonilni sili teh akcij, poslancu Aleksandru Reberšku, je uspelo s pomočjo donacij in podarjenega materiala zagotoviti obnovo oziroma celo novo gradnjo treh hiš. Reberšek je s skupino dobrih ljudi, lokalnih humanitarnih organizacij in obrtnikov, letos izvedel obsežno – celovito obnovo hiše za mamico in šestletno deklico iz Žalca, ki sta živeli brez vode, elektrike, ogrevanja in celo brez sanitarij.

Facebook
Za mladega kmeta Saška in njegovo sestro iz Brij pri Ajdovščini prav zdaj prenavljajo močno dotrajano hišo.

Nevzdržne razmere

Sledil je še en, obsežnejši projekt. Mama Sandra Janc in njena sinova iz Vojnika so konec minulega leta izgubili partnerja in očeta. Dom, v katerem so bivali, je bil v grozljivem stanju, tako slabem, da ga je bilo smiselno samo podreti in zgraditi na novo. Tu je spet vskočil Reberšek, ki je pomočniki pomagal graditi povsem novo hišo. Trenutno je objekt že pod streho, ureja se že notranjost. 

Tudi Žanu Kotniku iz Galicije pri Žalcu, ki mu je v začetku leta zgorela hiša, je pomagal do novega doma; gradnja se že bliža koncu. Obsežna prenova se ta trenutek dogaja tudi na Goriškem, v vasici Brje. Tam za Saška in njegovo sestro, srednješolko, ki sta ostala brez staršev, popravljajo objekt, ki se seseda sam vase.

Reberšek je pred časom za naš časnik dejal, da si močno želi, da bi se po vsej Sloveniji osnovale dobrodelne skupine, »da bi v vsaki regiji obstajala neka iniciativa, ki bi stopila skupaj in reševala težave ljudi, ki so se znašli v težkem položaju. Namreč, dejstvo je, da se je danes stiska zgodila njim, jutri pa smo lahko na njihovem mestu mi. Pomagajmo drug drugemu, gojimo sočutje do sočloveka. Naj nas vodi in povezuje solidarnost! Naj me ljudje posnemajo. Pravzaprav ne mene, ampak številne dobre posameznike v državi,« je povedal dobrodelnež.

Papir za denar

Nevzdržne bivanjske razmere Po naših informacijah so se letos s pomočjo dobrih ljudi zgradile ali obnovile najmanj štiri hiše. Vrednost teh projektov je okoli 300.000 evrov.

Letos so se pogosto aktivirali tudi živaloljubci, ki so poleg potrebščin za skrb nikogaršnjih živalih zbirali tudi star papir. Tega so nato ponudili v odkup in sredstva namenili za reševanje živali, ki jih nevestni lastniki pustijo na ulici. Tako akcijo vsako leto izvaja Društvo za zaščito živali Ljubljana. V letošnji oktobrski akciji so zbrali kar 18.840 kilogramov papirja, za katerega so po besedah predsednice društva Maše Cerjak Kastelic iztržili okoli 1500 evrov.

Srčna zgodba prav tako prihaja iz Goriških brd, kjer je doma Sibila Peternelj, mama samohranilka z izjemno velikim srcem. Z denarjem, ki ga privarčuje, občasno nakupi darila za otroke, ki jih potem odnese na otroški oddelek Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica ali pa jih podari kakšni družini v pomanjkanju.

Facebook
Mali Kris je povezal Slovence.

Še nas potrebujejo …

Še vedno poteka kar nekaj akcij zbiranja denarja. Gre predvsem za otroke, ki jim starši ne morejo plačati zdravljenja ali posegov v tujini. Zbirajo se donacije za Gala iz Štajerske, ki potrebuje operacijo rok. To akcijo je sicer pretresala afera, saj je denar, ki ga je zanj zbiralo Društvo Maus iz Maribora, nekam izginil. Zdaj Galova starša vodita akcijo dalje, in sicer z Nadškofijsko Karitas Maribor. Društvo prijateljev mladine Trbovlje zbira sredstva za dvojčka Darjana in Nikolasa, ki bi za zdravljenje svojega kompleksnega zdravstvenega stanja potrebovala obravnavo v Ameriki, česar pa jima mamica Suzana Odžić ne zmore omogočiti. Škofijska Karitas Celje pa zbira denar za dokončanje doma v Vojniku, ki ga bodo neskončno veseli že omenjeni Sandra Janc in njena sinova.