Odziv

Kolinda Grabar-Kitarović: Arbitraža je mrtva

G.G./STA
11. 12. 2019, 13.42
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 13.45
Deli članek:

Na mnenje generalnega pravobranilca Sodišča EU se je odzvala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Profimedia
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović vztraja, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja.

"Neodvisni pravobranilec Sodišča EU je danes potrdil hrvaško stališče: Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, ki ni povezan s pravom EU," je tvitnila hrvaška predsednica in dodala: "Kot sem že večkrat poudarila - arbitraža je mrtva, Slovenija pa je sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka."

Ob tem je ponovila stališče Hrvaške, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja. "Prej ko Slovenija to spozna, prej bomo rešili to vprašanje," je še zapisala.

Generalni pravobranilec Pikamäe je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi v pravo unije.

V Sloveniji kljub mnenju pravobranilca politični vrh vztraja pri uveljavitvi arbitražne razsodbe in opozarja, da je treba glede veljavnosti tožbe počakati na Sodišče EU.

Mnenje generalnega pravobranilca za sodišče ni zavezujoče. Zdaj bodo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe začeli razsojati sodniki. Sodbo se pričakuje v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.