Odvzem, ki ga ni bilo

FOTO: Lastnika, ki je stradal konje, nekdo obvestil o odvzemu. Kje so sedaj?

A.S.
10. 12. 2019, 10.50
Posodobljeno: 11. 12. 2019, 11.35
Deli članek:

Prostovoljci so medtem za živali že pripravili prostor, krmo in zdravila. Poskrbeli so tudi za veterinarsko oskrbo. Je bilo vse zaman? Na potezi je inšpekcija.

Facebook
Konji so podhranjeni.

Kot smo pisali, so novogoriški policisti novembra ugotovili, da lastnik z območja Vojščice, ki se nahaja v občini Miren-Kostanjevica na Krasu, ni nudil pravilne oskrbe s hrano večjemu številu domačih živali (13 konjem in oslu). V ogradi so takrat policisti našli tudi kadaver poginulega žrebeta. Policisti so o tem obvestili Državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter veterinarsko inšpekcijsko službo v Novi Gorici.

Lastnika konj so po podatkih novinarke Mojce Dumančič s TV Slovenija policiji prijavili vaščani, čreda, ki jo je imel na več različnih lokacijah, pa naj bi štela petdeset glav. Pri omenjeni televiziji so navedli, da gre za Janeza Saboleka - Sablo, nekoč znanega alpinista in jamarja. Kot so poročali, je veterinarska služba lastnika že večkrat obravnavala, leta 2012 so mu izrekli prepoved reje kopitarjev. Sabolek pa se je znašel in formalno postal le "skrbnik" živali. Na Kras se je zato pred desetletjem, kot je zapisala Dumančičeva, skupaj z osemnajstimi konji preselil iz prestolnice. Vaščani naj bi ga lepo sprejeli in mu prepustili zaraščene površine. Čreda je štela vedno več glav, sosedje pa so bili na nogah, ker konji niso bili obvladljivi. Sabolek je domevno mučenje živali zanikal in takrat dejal, da so bili konji na parceli v vasi, kjer so jih tudi našli, le tri dni ter da je tam pustil tudi veliko balo sena. 

Facebook
O podhranjenih živalih so policiste obvestili vaščani.

Na facebook profilu Društva za zaščito konj pa so včeraj zapisali, da je bil odrejen odvzem podhranjenih živali. A glej ga zlomka, nekdo naj bi lastnika o tem obvestil, ta pa je živali bržkone nekam skril. Kam, ni vedel nihče, neuradno pa smo izvedeli, da so v omenjenem društvu prejeli informacije o domnevni lokaciji. 

Prostovoljci so medtem za podhranjene konje pripravljali prostor, krmo, zdravila. »Organizirali smo prevoznike, veterinarja, strokovnjaka za konje in še marsikaj,« so zapisali in dodali, da so bili stroški precejšnji. Po neuradnih podatkih naj bi odšteli 3.000 evrov.

»Ne vem, kako je do lastnika pricurljala vest, vendar jih je še pred odvzemom skril. Iskanje je bilo danes neuspešno, vendar naslednjič ne bo. Pripravljeni smo in to zelo, zelo dobro. Enkrat se bodo tudi ti konji lahko najedli in napili in svoja izmozgana ter shujšana telesa v miru položili v mehak nastilj,« so včeraj razočarano zapisali.

Imeli pa so tudi sporočilo za lastnika: »Pomisli nanje, kako jim je v tem trenutku stati pod milim nebom, premraženim in lačnim. In naj te boli srce, ker si jim s svojim dolgim jezikom vzel možnost, da bi tudi oni lahko zaživeli normalno konjsko življenje«.