Voda v hišah in garažah

Reševanje poplav v Šmarju: Občani se bojijo hudega deževja

L. Markelj/Dolenjski list
9. 12. 2019, 20.05
Deli članek:

V Šmarju imajo v številnih hišah ob večjih padavinah težave s padavinskimi vodami. Poplavljeni so bili lesena hiška Leganovih, Kuhljeva garaža in drugi objekti, najhuje pa je bilo pred petimi leti, ko so potrebovali tudi pomoč gasilcev.

L. Markelj / Dolenjski list
Ivana Kuhelj pokaže, da se voda z dvorišča Leganovih čez cesto nato prelije do njihove hiše.

Tu je jesen in pred vrati je zima, ko pogosto dežuje in seveda tudi sneži. Zlasti deževnega vremena se bojijo mnogi v vasi Šmarje pri Šentjerneju, saj imajo takrat pogosto težave s poplavami. Tako je pri kar nekaj hišah, pove Ivana Kuhelj. Tudi pri njih je že nekajkrat v zadnjih letih zalilo garažo. Voda, ki se ob hudem deževju v njihov konec steka z bližnjih travnikov in njiv iz smeri Vrhpolja, namreč najprej zalije sosednjo leseno počitniško hišo Leganovih, ko preplavi cesto, pa se začne stekati še na njihovo dvorišče, nemalokrat tudi k Beletovim, kjer so gasilci že večkrat črpali vodo iz kleti, svinjakov in tako dalje. »Najhuje je bilo pred petimi leti, ko so bile v šentjernejski dolini res hude poplave in je poškodovalo most v Gorenjem Vrhpolju. Bilo je zvečer in takrat je voda v kratkem času ponoči pridrla v našo garažo, še prej je poplavila okolico, dvorišče, vrt, skratka, bilo je grozno in brez pomoči gasilcev ne bi šlo,« se spominja upokojenka Ivana Kuhelj, ki od takrat ob večjem deževju zaradi strahu sploh ne spi več mirno.Potem jih je poplavilo še nekajkrat, leta 2014 kar dvakrat, nazadnje letos po 1. novembru, ko je spet močno deževalo. »Najhuje mi je za sosedo Vido Legan, ki ima tu z možem že kakega četrt stoletja leseno počitniško hišico, pa ima tolikokrat škodo, ki se pozna že tudi znotraj. Vedno jo obvestim, če je kaj narobe,« pravi Ivana in doda, da so o problematiki že pred leti seveda obvestili odgovorne na Občini Šentjernej. »Takrat si je prišel zadeve ogledat Janez Hrovat, obljubljena je bila vsaj še ena cev za večji odtok, a se ni zgodilo nič,« pripoveduje sogovornica.

L. Markelj / Dolenjski list
Tole zidano-leseno hišico Leganovih ob večjem deževju hitro poplavi. Preventivno ob vhodih nastavijo vreče s peskom.

Poplave so neizbežne

»Ob obnovi cestne infrastrukture leta 2001 so namestili večje cevi in jih kasneje zamenjali za pol manjše, a nas ni nihče poslušal, ko smo dejali, da to ne bo dobro. Ko pridrvi veliko vode, cev tega preprosto ne more požirati, poplave so neizbežne,« pove Kuhljeva. Podobnega mnenja je Ljubljančanka Vida Legan, ki nam v telefonskem pogovoru pove, da jih odgovorni takrat pač niso poslušali, »a stanje se je od takrat res poslabšalo in imamo v svojem lesenem vikendu zaradi poplave že veliko škode. Najhuje je bilo leta 2014, ko je bilo na našem vrtu vode do kolen, v hiši pa od 20 do 30 centimetrov. Na pomoč so prišli gasilci. Škoda v hiši je velika, pohištva si sploh ne upamo premikati, ker vse cveti in se bojim, da bo le še razpadlo, če se česa dotaknemo. Upam, da bo občina zdaj res kaj ukrenila.« 

L. Markelj / Dolenjski list
Cev ob deževju ne more »požirati« vse vode.

Se bodo končno zgodile spremembe?

O težavah sta obe sogovornici večkrat pisali na občino, a dolgo ni bilo nobenega odgovora, v začetku letošnjega novembra pa je Leganova od župana Radka Luzarja le prejela odziv. »S problematiko odvajanja padavinskih voda v Šmarju se ukvarjamo že nekaj let. Delno smo problem rešili z novim prepustom pri pokopališču ter kamnito in naravno strugo proti Golobinjeku. Del padavinskih voda, ki pritečejo mimo vašega objekta, bomo še letos z meteorno kanalizacijo v Dolenjem Vrhpolju odvedli direktno v potok Kobila,« pravi župan. Podobno pove Janez Hrovat iz občinske uprave in doda, da bodo drugi del rešili naslednje leto, ko bodo izvedli drugo fazo rekonstrukcije ceste Šmarje–Pleterje. Obstoječi cevni prepust bodo zamenjali z večjim škatlastim prepustom, ki bo omogočal nekajkrat večji pretok. Soglasja lastnikov zemljišč še niso pridobili.