"Proračunska sredstva so omejena"

Z ministrstva sporočili: Denarja za dopolnila za boljši položaj družin v proračunu ni

A.S./STA
5. 12. 2019, 16.57
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 17.26
Deli članek:

Na ministrstvu za delo načelno podpirajo dopolnila za boljši položaj družin, ki jih je na predlog opozicije v sredo podprl odbor DZ. A svarijo, da so težka 13,5 milijona evrov, ki jih v proračunu 2020 ni.

dreamstime
Fotografija je simbolična.

Opozicija upa, da bodo predlogi obstali, SMC pa za primer, da jih ne bodo mogli financirati, napoveduje dopolnila za vrnitev na predlog vlade.

"Vsi bi seveda radi dali za družine več in še več, vendar so proračunska sredstva omejena. Proračun za prihodnje leto je sprejet in še dodatno povišanje teh transferjev pomeni dodatna sredstva," so v pisnem sporočilu opozorili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide sprejeta dopolnila k predlogu zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih načelno podpirajo, saj sledijo njihovim prizadevanjem za še boljši položaj družin. A vsa dopolnila po izračunih ministrstva skupaj prinesejo dodatnih 13,5 milijona evrov posledic, ki v proračunu za leto 2020 niso zagotovljena.

Ministrstvo je s spremembo zakona že samo predlagalo številne izboljšave, med njimi tudi za 144 evrov višji starševski dodatek in dvig najnižjih starševskih nadomestil, podaljšujejo pa tudi očetovski dopust ob rojstvu dvojčkov, trojčkov ... Ob tem so spomnili, da so že v začetku leta odpravili vse varčevalne ukrepe na področju starševskega varstva in družinskih prejemkov in da bo od 1. januarja spet 100-odstotno starševsko nadomestilo. Za družinske prejemke in starševska nadomestila v letošnjem letu sicer namenjajo dobrih 595 milijonov evrov.

Zorčič: Predvolilna kampanja se je začela

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je v izjavi v DZ danes ugotavljal, da se je predvolilna kampanja že začela. Stranke, ki po njegovih navedbah zagovarjajo zategovanje pasu, "so očitno pozabile na svoje izjave v preteklosti in malo politikantsko, preračunljivo in malo tudi neodgovorno izglasovale določena dopolnila".

"Mi s samo vsebino nimamo težav, je pa treba vedeti, da za to nimamo denarja," je poudaril. Če bi vlada ocenila, da je sposobna financirati nadomestila, ki so bila na odboru izglasovana, bi jih po njegovem mnenju DZ zagotovo že sama predlagala v takšni višini.

Zorčič napoveduje, da bodo opravili pogovor z ministroma za finance in za delo, ki bosta povedala, ali lahko te zadeve financirajo. Če bodo ugotovili, da ne, bodo predlagali dopolnila, s katerimi bi predloge vrnili v prvotni predlog vlade.

Višja nadomestila in dodatek tudi za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020

Odbor je med drugim sprejel dopolnilo Levice, da višja nadomestila in starševski dodatek ne bodo veljali šele za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022, ampak že za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020. To je glavni poudarek sredinega odbora, je danes v DZ ocenil poslanec Levice Miha Kordiš.

Levica pa ima v načrtu še dodatna dopolnila na plenarni seji. Člen glede višine nadomestil je namreč odprt. Nadejajo se, da bodo to pravico še razširili, in sicer tako, da bi se s 1. januarjem nadomestilo dvignilo vsem, ki ga prejemajo, je povedal Kordiš.

Sprejeli dopolnilo, po katerem bi pomoč ob rojstvu znašala 500 evrov, namesto 280 evrov

Odbor je na predlog NSi sprejel tudi dopolnilo, po katerem bi pomoč ob rojstvu znašala 500, in ne le 280 evrov. "Glede na to, da imamo vsi polna usta, kako smo za družinsko politiko in razumemo, da jo je treba graditi in krepiti, je bilo razumljivo, da bo to naše dopolnilo prejelo podporo," je danes v izjavi v DZ dejala poslanka NSi Iva Dimic.

Pričakuje, da bo tudi ministrstvo prešlo od besed k dejanjem in bo predlog NSi obstal. Pomoč ob rojstvu otroka je po besedah Dimičeve izjemnega pomena, saj največji stroški pridejo v prvih treh mesecih po rojstvu. "Naš predlog je povsem realen in omogoča lažje življenje," je ocenila.