Uporaba pirotehnike prepovedana

Izpust plina večji od pričakovanega, cesta v Britofu še naprej zaprta, policisti pozivajo k previdnosti

A.S.
5. 12. 2019, 16.12
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 18.04
Deli članek:

V Britofu pri Kranju, kjer je v torek popoldan prišlo do eksplozije plina, so nadaljevali testiranje plinovoda, meritve pa kažejo, da je izpust plina večji kot so sicer pričakovali.

Bobo
Cesta je še vedno zaprta, preiskava se nadaljuje.

V sredo so izvajalci del odkrili najverjetnejši vir puščanja plina in ga sanirali ter se lotili 24-urnega testiranja. Kot je za STA povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, je bil v sredo v Britofu ravno, ko so odkrili mesto, kjer je puščal plin. Gasilci so opravljali stalne meritve, kriminalisti pa so poslikali območje in vzeli del, ki je puščal. Nato so delavci namestili nov del in zdaj poteka 24-urni test. 

Sašo Govkekar iz civilne zaščite Mestne občine Kranj je za TV Slovenija povedal, da je bil izpust plina večji, kot so pričakovali in da se še vedno zadržuje v določenih porah. “Nameščamo pokrove z oddušniki, ker pa teh pokrovov pri nas ni, delamo vse, da jih dobimo v najkrajšem roku, da bi se te minimalne količine plina, v primeru, da bi bili izpusti, sproščale skozi te oddušnike,” je povedal.

Cesta v Britofu še naprej zaprta, gibanje omejeno, policisti pozivajo k previdnosti

Iz Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da cesta v Britofu na območju intervencije ostaja zaprta. Območje zapore je enako kot v zadnjih dveh dneh in velja za vse prometne udeležence. Gibanje na kraju, ki ga varujejo policisti ni dovoljeno. Policistom pa so na pomoč priskočili tudi kranjski mestni redarji.

Gasilci bodo še naprej periodično izvajali meritve prisotnosti plina. Prav tako še vedno velja opozorilo o prepovedi uporabe odprtega ognja. Vse, ki bi zaznali vonj po zemeljskemu plinu v okolici Britofa, pa pozivajo, da to sporočijo na interventno številko 112.

Gasilsko reševalna služba Kranj
Eksplozija plina v Britofu.

Voznike na cestah v okolici Britofa policisti opozarjajo na varnost otrok, ki za šolsko pot sedaj uporabljajo druge okoliške ceste. Pozvali so tudi k previdnosti pri krajevnih običajih povezanih z miklavževanjem in izrazili strogo prepoved uporabe pirotehniških izdelkov na širšem območju.

V sredo zasegli kos napeljave, ki bo predmet nadaljnje presoje

V sredo so kriminalisti opravili ogled kraja eksplozije, ki se bo po potrebi še nadaljeval glede na sprotne ugotovitve pristojnih na kraju, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Policija svoje aktivnosti v smislu zbiranja obvestil in dokazov na tem območju namreč prilagaja izvajalcem in njihovi dinamiki iskanja domnevne napake na infrastrukturi. V sredo so na kraju zasegli tudi kos napeljave, ki bo predmet nadaljnje presoje, je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.