Televizija Slovenije je poročala, da je odrasla oseba, ki se je z ošpicami okužila v Belgiji, v Slovenija okužila še pet odraslih.

Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je za Radio Slovenija povedala, da je možno, da je zbolel »še kdo, ki je bil v stiku«. Trenutno preverjajo stike teh pet, ki so zboleli »kot sekundarni primeri«.

"Vse osebe z vročino in izpuščajem, prehladnimi znaki ali vnetjem očesnih veznic naj ne vstopajo v stavbo zdravstvenega doma, ampak pokličejo svojega izbranega zdravnika," pa piše na vratih zdravstvenega doma v Škofji Loki, kjer so zabeležili »povečano število bolnikov z ošpicami«.

Na NIJZ so za STA pojasnili, da so štirje, ki so v novembru zboleli zaradi ošpic, iz ljubljanske regije, dva pa iz kranjske.

Inkubacija, to je čas od okužbe do prvih znakov bolezni, pri ošpicah traja približno deset dni, lahko pa tudi od sedem do 18 dni. Zadnji oboleli, ki se je okužil od osebe, ki je ošpice prinesla v državo, je denimo zbolel 29. novembra. Primere bolnikov, ki so se okužili naprej, lahko pričakujemo nekje do sredine decembra, so pojasnili na NIJZ.

Sicer pa so konec novembra zabeležili še en primer ošpic, ki pa ni epidemiološko povezan z ostalimi primeri. Tako ni znano, kje se je bolnik okužil, ni bil v tujini. Kot so pojasnili na NIJZ, so tudi kontakte tega primera identificirali in obravnavali, sekundarni primeri bi se lahko pojavili v prvi polovici decembra.

Epidemiologi so identificirali in obravnavali vse, ki so bili z obolelimi v stikih. Tako so tudi dobili navodila, kako ukrepati, če se pri njih pojavijo za ošpice značilni bolezenski znaki.

V Avstriji letos skoraj 150 primerov ošpic, večina na Štajerskem

V Avstriji so od začetka leta zabeležili skoraj 150 primerov ošpic, od tega največ na avstrijskem Štajerskem. Tu so zabeležili tudi zadnji primer suma ošpic. Otrok, pri katerem sumijo bolezen, bi lahko okužil tudi 24 drugih otrok, s katerimi hodi v šolo, je poročal avstrijski časnik Krone.

V kraju Knittelfeld, severozahodno od Gradca, so v petek pri enemu otroku začeli sumiti ošpice. Nato so preventivno preverili potrdila o cepljenju še okoli 160 drugih šolarjev. Zdravniki so ta teden ugotovili, da 24 otrok ni zadostno zaščitenih pred virusom, zato bodo morali najmanj tri tedne ostati doma.

Z ukrepom, da skupno 25 otrok ne sme v šolo, želijo oblasti preprečiti možnost nadaljnje širitve bolezni. Pacienti so namreč kužni že štiri ali pet dni pred pojavom tipičnega izpuščaja.