Prvi dvig od leta 2015

Planinska zveza Slovenije podražila članarino in dvignila marsikatero obrv

R.T.
5. 12. 2019, 14.26
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 14.32
Deli članek:

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) priznavajo, da je sprememba cene članarine za leto 2020 dvignila marsikatero obrv. Pojasnila so zatorej na mestu.

Bobo
Glavni povod za nove višine članarin je nova zavarovalna pogodba (fotografija je simbolična).

Kot so pojasnili, je spremembi cene članarine botrovala nova zavarovalna pogodba, "ki zaradi slabega škodnega rezultata v preteklem obdobju prinaša višje zavarovalne vsote". Z izjemo uvedbe prispevka enega evra za Korošico v letošnjem letu gre, kot so dejali, za prvi dvig članarine od leta 2015. "V tem obdobju je znašala inflacija 5,2 odstotka, minimalne in povprečne plače so se dvignile za 12 odstotkov, povprečne pokojnine za 7,3 odstotka," so dodali.

Planinska zveza Slovenije
Razlike v ceni napram preteklim letom

Izpostavili so tudi združitev zavarovalne vsote za reševanje v tujih gorah in zdravstveno asistenco v tujini, ki zdaj znaša 6000 evrov, medtem ko je prej dvakrat po 3000 evrov. "Člani, ki bodo evropske in turške gore odkrivali v obliki pohodništva, trekingov, športnega plezanja, turnega kolesarjenja in turnega smučanja, imajo zdaj bistveno boljše zavarovalne vsote za kritje stroškov reševanja, kar bo lahko olajšalo odločitev posameznika katero kategorijo članstva izbrati," so pojasnili.

Primerjava z Avstrijo

Da je bila prilagoditev višin članarin potrebna in sorazmerna, jim je pokazala tudi primerjava višin zavarovalnih vsot in cen članarine z avstrijsko planinsko organizacijo. "Ohranja se vzdržnost članskega zavarovanja, društvom pa prinaša tudi večji prihodek društev, s katerim bodo lahko kvalitetnejše izvajala svoje aktivnosti."

Planinska zveza Slovenije
Primerjava članskih zavarovanj

Planinski sklad

Planinska zveza Slovenije se je po uvedbi namenskega evra za Korošico v letu 2019 odločila ustanoviti Planinski sklad – zbrana sredstva bodo šla za investicije v planinske koče. "Sklad je namenjen društvom, upravni odbor PZS pa vsako leto v naprej določi namen za katerega bodo namenjena zbrana sredstva," so pojasnili.

Več kot eno članstvo

Da bi se izognili dvojnemu plačevanju prispevka Planinski zvezi Slovenije, so v primeru članstva v več planinskih klubih oziroma društvih, so zato "vzpostavili sistem možnosti plačila članarine tudi pri drugem društvu (brez plačila deleža PZS). Višino tovrstne članarine določi vsako društvo samo". Pogoj za včlanitev v drugo društvo je aktivno in plačano članstvo v matičnem planinskem društvu ali klubu.