Temperaturna inverzija

Po sonce in toploto v hribe

G.G.
5. 12. 2019, 08.10
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 08.54
Deli članek:

Danes smo priča izrazitemu toplotnemu obratu, t.i. temperaturni inverziji.

meteo.si
Pogled s Krvavca. Oblačni sloj sega do 1200 metrov.

Pokrov oblakov se je utrdil približno na 1200 metrih nadmorske višine. Medtem ko je na 1000 metrih temperatura okoli -7 stopinj Celzija, je na 1300 okoli 5 stopinj. Kar 12 stopinj razlike, to pa je zelo močna temperaturna inverzija.

Jutri bo v južnih in jugozahodnih krajih pretežno oblačno. Drugod bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 6, najvišje dnevne v severnih krajih od 1 do 4, drugod od 5 do 9, ob morju okoli 12 stopinj.

V soboto in nedeljo bo na Primorskem in Notranjskem zmerno do pretežno oblačno. Drugod po Sloveniji bo deloma jasno in marsikje po nižinah zjutraj in dopoldne tudi megleno.

Temperaturna inverzija

Pri toplotnem preobratu pride do nižje temperature v nižjih predelih Zemljinega ozračja medtem, ko se z višino temperatura viša. Ta vremenski pojav se večinoma pojavi v hladni polovici leta, ko se težji zrak uleže na dno kotlin, ravnin in kraških globeli in tam včasih vztraja tudi več tednov. Vlaga se v tem zraku kondenzira, zato nastane pri tleh gosta plast megle, višje lege pa imajo sončno in toplejše vreme.