Stalna enota Frontexa bo lahko odslej operativno intervenirala kadarkoli in kjerkoli

S.R./STA
4. 12. 2019, 18.14
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 18.50
Deli članek:

Z današnjim dnem je začela veljati nova uredba o evropski mejni in obalni straži, naslednici agencije za zunanje meje Frontex. Bistvo novih pravil je postopna vzpostavitev stalne enote do 10.000 pripadnikov do leta 2027.

Reuters
Evropska mejna in obalna straža bo odslej delovala z okrepljenim mandatom.

Uredba krepi mandat Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex), ki bo od januarja 2021 opremljen s stalno enoto mejne straže. Ta bo lahko operativno intervenirala kadarkoli in kjerkoli, so danes sporočili v Bruslju. 

Stalna enota bo ob polni zmogljivosti štela 10.000 mejnih policistov. Imela bo izvršilna pooblastila za učinkovito podporo državam članicam na terenu za zaščito zunanjih meja in za boj proti čezmejnemu kriminalu. Frontex ima odslej tudi večje pristojnosti v zvezi z vračanjem migrantov brez urejenega statusa in bo lahko tesneje sodeloval z državami, ki niso članice EU, vključno s tistimi, ki niso neposredne sosede EU. 

Frontex je bil ustanovljen leta 2005, da bi državam članicam pomagal upravljati zunanje meje. Njegova vloga se je zlasti okrepila po začetku migracijske krize leta 2015, ko je Komisija sprejela dodatne pobude in ukrepe za učinkovitejšo zaščito zunanjih meja in delovanje schengenskega območja. 

Vzpostavitev te enote je bila v ospredju lanskega predloga Evropske komisije za utrditev zunanje meje unije, s čimer naj bi olajšali vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskali izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema.