Kraljica televizijskih ekranov, sedaj gostja sodnih dvoran

Težka kriminalna zapuščina propadlega zakona Ivane Šundov

Žiga Kariž
4. 12. 2019, 19.30
Posodobljeno: 5. 12. 2019, 10.20
Deli članek:

Ivana Šundov se je (znova) znašla na sodišču, kjer ji očitajo poslovno goljufijo pri prodaji stanovanja na Hrvaškem. Vsega naj bi bil kriv njen nekdanji partner.

M24
Ivana Šundov na podleitvi žarometov v Ljubljani

Ivana Šundov je konec devetdesetih let kraljevala na televizijskih ekranih. Njen nasmeh je očaral številne Slovence, mnogi so v njej videli celo naslednico legendarne Miše Molk. A njeno slovensko estradno kariero je prekinila ljubezen s hrvaškim poslovnežem Davorinom Hojanom. Že ko sta se začela pojavljati skupaj, naj bi Ivano prijatelji opozarjali, da gre za človeka sumljivih poslovnih praks in da se ga je povezovalo s številnimi nečednostmi, tudi z mamili.  

 Ivana Šundov se je znašla v težavah tudi zaradi izjave, da je zastopnica za priljubljeno obutev UGG Australia, a so slednje zanikali v podjetju Logos Trend iz Trzina in proti njej tudi pravno ukrepali. 

Življenje na Hrvaškem

A ljubezen je slepa, Davorin je imel v času njune zveze pogodbo za predstavništvo uglednih avtomobilskih blagovnih znamk Toyota in Chrysler Jeep, s svojim vplivom in povezavami pa naj bi ji tudi pomagal pri zagonu kariere na Hrvaškem. In res se je Ivana večkrat pojavila kot voditeljica najeminentnejših prireditev, vabljena je bila na vse pomembne dogodke in tudi družinsko življenje je bilo vsaj navzven videti idilično. Rodila je dve prekrasni hčerki Niko in Zaro.

Poslovne prevare

A poslovni imperij Davorina Hojana se je leta 2003 začel rušiti. Nemško podjetje C. J. I. Autohandel Gmbh ga je namreč ovadilo zaradi poslovne goljufije, s katero naj bi nemške partnerje pri gradnji oziroma nakupu poslovne stavbe v Zagrebu oškodoval za 2,1 milijona evra. Kasneje je Hojan skupaj z Ivano Šundov ustanovil še nepremičninsko podjetje Diva stil, nekdanja TV-voditeljica pa je v podjetju prevzela vlogo direktorice, kar verjetno obžaluje še danes. Leta 2008 naj bi skupaj s podjetjem Electro Dynamics gradili objekt na zagrebškem Jarunu, a se je zapletlo pri plačilu 390 tisoč evrov za gradbena in elektroinstalacijska dela.

STA
V ponedeljek ob prihodu na sodišče ni bila razpoložena za druženje z mediji.

Prvič na sodišče

Kasneje so se organi pregona s podjetjem Diva stil morali ukvarjati še zaradi prodaje 175 tisoč evrov vrednega stanovanja. Kupnina je bila plačana, nova lastnica pa se v stanovanje ni mogla vseliti, saj je bila nepremičnina obremenjena s hipoteko. Ko je za nepravilnosti pri prodaji nepremičnin izvedela širša javnost, je Ivana Šundov, čeprav je bil na pogodbi njen podpis, za nastalo situacijo okrivila svojega moža. Iz teh časov izvira tudi primer, ki jo je na slovenska sodišča pripeljal te dni.

Kdo je kriv?

Kot direktorica podjetja Diva stil se je podpisala pod kupoprodajno pogodbo, s katero naj bi njeno podjetje prodalo stanovanje v Šibeniku Slovencu, ki si je želel počitniško domovanje. A tudi ta nepremičnina je bila obremenjena s hipoteko in kupec se je moral posloviti tako od denarja kot počitnic z razgledom na prelepo jadransko obalo. Tudi v tem primeru Ivana Šundov trdi, da gre za posle njenega zdaj že nekdanjega moža in da sama s prevarami nima nobene povezave. Poleg tega je njen odvetnik David Sluga poskušal sodišče prepričati, da ni pristojno za ta primer, saj je nepremičnina na Hrvaškem, tudi pogodba je bila podpisana na Hrvaškem, zato naj bi bila za primer pristojna hrvaška sodišča. A z zagovarjanjem ni bil najbolj uspešen, saj bo morala Ivana na zatožno klop znova sesti februarja naslednje leto.

Ostaja na Hrvaškem

Ivana Šundov kljub ločitvi še vedno živi na Hrvaškem. Pred nekaj meseci je za enega izmed slovenskih medijev povedala, da je potrebovala več let, da je prebolela ločitev, a kot kaže, jo še vedno spremljajo sence preteklega življenja. Zdaj naj bi uživala predvsem v vzgoji svojih dveh že najstniških hčera. Davorin Hojan se je sodnim obravnavam medtem spretno izogibal s potrdili, da je na psihiatričnem zdravljenju zaradi alkoholizma, na pragu zapora pa se je znašel celo zaradi dolga, ki ga je imel do znanega hrvaškega pevca Jasmina Stavrosa.