Preiskava eksplozije

Plinovod v Britofu je puščal že pred zasutjem, a so ga sanirali

B.K.
4. 12. 2019, 12.35
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 12.49
Deli članek:

Po včerajšnji eksploziji plina v Britofu pri Kranju, v kateri sta bila poškodovana dva delavca in štirje otroci, kriminalisti danes nadaljujejo preiskavo vzroka nesreče. Gasilci medtem še naprej spremljajo koncentracije plina, stekla pa bo tudi sanacija plinovoda.

Bobo
Cesta je zaprta, preiskava se nadaljuje.

Danes je bil v občinskih prostorih sklican sestanek vseh akterjev – gasilcev, civilne zaščite, občine in pooblaščenega distributerja Domplan. Po besedah poveljnika civilne zaščite Saša Govekarja se že izvajajo prva dela. Koplje se poskusna vrtina, na mestu, kjer naj bi prihajalo do izpusta plina. Tekom dneva je bil vzpostavljen sistem rednega obveščanja občine, policija pa je zagotovila dostavo potrebne tehnike za obnovo na področje eksplozije.

Gasilci meritve prisotnosti plina v jašku opravljajo že od eksplozije dalje. Danes je ta koncentracija nična, je na novinarski konferenci v Kranju dejal vodja intervencije iz Gasilkse reševalne službe Kranj Andraž Šifrer. Meritve bodo še izvajali skozi celoten dan.

Na konferenci je spregovorila tudi direktorica distributerja Domplan Vera Zevnik, ki je zatrdila, da je bil plinovod v tistem trenutku zaprt. Ta odsek plinovoda še ni v funkciji in še ne napaja končnih uporabnikov. Vzdrževalci so plinovod pregledali s kamero in ugotovili, da je plin najverjetneje puščal na enem izmed stikov cevi, na kosu ki je zdaj deformiran. Zevnikova je poudarila še, da je ta odsek plinovoda ob izgradnji prestal tlačni preizkus in je pred zasutjem bil brezhiben. Strokovnjaki predvidevajo, da je plin uhajal dlje časa in se je koncentriral v jašku, dokler tega ni razneslo.

Gasilsko reševalna služba Kranj
Eksplozija plina v Britofu.

Na vprašanja o tem, kaj so prebivalci vonjali pred časom, ko so poročali o plinskem smradu je Zevnikova odgovorila, da je šlo za mešanico zraka in odoranta. Gre za standardni preizkus puščanja, kjer se v cevi spusti zrak z istim odorantom, ki je primešan zemeljskemu plinu. Ker so zaznali, da nekaj pušča, so prebivalci najbrž vonjali ta odorant. Pred zakopom je bila narejena sanacija na delu plinovoda, ki bi naj puščal, je še zatrdila Zevnikova.

Nadzor pri gradnji tega odseka plinovoda je bil sicer dvojen. Na delu, kjer je investicijo kril Domplan so nadzor izvajali sami, pri ostali infrastrukturi, ki pripada občinski investiciji, pa je nadzor opravljala družba Proplus.