Slovenija

Anketa: ognjemeti – da ali ne?

S.R.
4. 12. 2019, 11.10
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 11.16
Deli članek:

Vsako leto prehod iz starega v novo leto naznanijo številni ognjemeti po državi. Nekateri v njih uživajo, drugi bi jih prepovedali, sklicujoč se na nevarnosti za zdravje ali stres, ki ga tovrstno početje povzroča živalim. Kakšno pa je vaše mnenje?

Bobo
Ognjemet v Ljubljani za silvestrovo 2017.

Leta 2017 je 212 slovenskih občin prejelo pismo Agencije RS za okolje, v katerem pozivajo, naj se ognjemetu odpovedo. »Pri eksploziji se namreč sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal,« je zapisano v pozivu. Analize ozračja so namreč po navedbah Arsa pokazale, da se zaradi uporabe pirotehnike ozračje prvega januarja močno poslabša in da že tako visoke vrednosti delcev PM10 močno presežejo mejne.

O pirotehniki so te dni razpravljali tudi v parlamentu, a je bila vsakršna sprememba zakonodaje ovržena. Poslanka SD Meira Hot je predlagala popolno prepoved prodaje in uporabe pirotehnike za fizične osebe. Pri uporabi pirotehnike ni nobenega pozitivnega vidika, je menila. "Gre za objestnost, za pet minut zabave," je dejala. Podobnega mnenja je tudi Nataša Sukič iz Levice, ki je ob tem opozorila še na negativne posledice tako za domače kot divje živali in na okolje.

Industrija se ne strinja

Na drugi strani stoji industrija, ki navaja nasprotna dejstva. Aleš Ham, direktor družbe Hamex d.o.o. je pred dnevi pozval ministra za okolje Simona Zajca k prenehanju blatenja gospodarske dejavnosti izvajanja ognjemetov. V pozivu sicer priznava, da je ognjemet res škodljiv za okolje »kakor ni koristna za okolje nobena druga dejavnost«. »Popolnoma vsaka dejavnost sprošča nano delce,« je še zapisal. Ob tem pa potegnil vzporednice s porabo eksploziva v ognjemetih in s porabo trdnih, tekočih in plinskih goriv v vsakdanjem življenju, pri čemer je uporaba eksploziva zanemarljivo majhna v primerjavi z ostalim. Ham je Arso obtožil tudi objavljanje neresničnosti podatkov v delu onesnaževanja zraka, za konec pa je pripisal: »Ognjemet je umetnost. Morda se nekaterim na ARSO ognjemet zdi nepotreben, velika večina ljudi pa ognjemet gleda z veseljem, ga občuduje in na koncu še zaploska. Nekaterim je to celo edino veselje, ki ga imajo. Ne razumem, zakaj vzeti narodu še to zadovoljstvo

Ob tem vas vabimo, da poveste svoje mnenje o ognjemetih. Rezultate ankete bomo objavili v sobotni izdaji časopisa Novice Svet24 PLUS.