več kot 200 tožb

Po uspešni tožbi proti LPP opeharjeni delavci še nad Arrivo in Nomago

B.K.
4. 12. 2019, 10.41
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 10.53
Deli članek:

Vozniki so skupno vložili že več kot 200 tožb proti prevoznim podjetjem Arriva in Nomago.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po tem, ko so vozniki avtobusov pri Ljubljanskem potniškem prometu slavili zmago proti svojemu delodajalcu, ki jim od leta 2013 ni več plačeval poklicnega zavarovanja, so sedaj pravico na sodiščih začeli iskati tudi poklicni vozniki pri drugih prevozniških podjetjih, poročajo pri multimedijskem centru RTV Slovenija.

Spomnimo: vozniki avtobusov pri LPP so se za tožbo odločili leta 2015, tri leta po tem, ko jim je delodajalec prenehal plačevati prispevke v pokojninsko blagajno. Letošnjo jesen so na LPP-ju, po tem ko so delavcem v prid odločila prvostopenjsko, drugostopenjsko in vrhovno sodišče, klonili. Obljubili so, da bodo prispevke za nazaj pokrili vsem 684 voznikom. Tožbo je sicer vložilo 53 organiziranih voznikov. LPP bo za plačilo prispevkov za nazaj nekje moral najti šest milijonov evrov.

Bobo
Arriva

Po uspehu ljubljanskih voznikov avtobusov, so se za svoje pravice sedaj pobrigali še vozniki pri podjetjih Arriva Štajerska, Arriva Dolenjska in Primorska ter pri podjetju Nomago. Pri Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) so vložili več kot 120 tožb, pri Sindikatu delavcev prometa in zvez (SDPZ) pa okoli 70. Oba sindikata sta skupno tako vložila približno 200 tožb, poroča RTV Slovenija.

Bobo
Nomago

V obeh sindikatih so glede razpleta optimistični, a zelo kritični do državnih institucij in delodajalcev. Po besedah Damjana Volfa iz SVAS so pri poskusih rešitve spora z delodajalci vedno naleteli na zaprta vrata, prav tako so jih odslavljale pristojne državne institucije. Saška Kumer iz SDPZ pa je dejala, da pričakujejo učinkovitejši nadzor nad plačilom prispevkov za poklicno zavarovanje, še poroča RTV.