Povezave s SMC in stare zamere

Preiskovalna komisija na čelu z Mahničem s kazensko ovadbo nad ustavna sodnika

S.R./STA
3. 12. 2019, 15.37
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 19.23
Deli članek:

Preiskovalna komisija v zadevi Kangler bo kazensko ovadila ustavna sodnika Mateja Accetta in Rajka Kneza.

Bobo
Žan Mahnič

Preiskovalna komisija DZ v zadevi Franc Kangler in drugi je danes sklenila, da bo kazensko ovadila ustavna sodnika Mateja Accetta in Rajka Kneza, je v izjavi pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič (SDS). Ovadba po njegovih navedbah temelji na 288. členu kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju. 

Komisija je sklep sprejela soglasno in bodo verjetno še danes ali najpozneje v sredo ovadbo poslali na tožilstvo, je pojasnil Mahnič. Komisija obema očita, da se nista izločila iz odločanja o izvajanju preiskovalnih dejanj komisije, iz katerih bi se po njihovem morala. 

Po Mahničevih besedah Accetta bremeni povezava z ustanovnimi člani SMC, pri čemer je navedel, da je Accetto "podal neresnične navedbe glede stopnje poznanstva z nekdanjim predsednikom SMC Mirom Cerarjem in stranko ter skupino oblikovalcev programa SMC" oziroma je "svoje sodelovanje pri oblikovanju programa stranke drugim ustavnim sodnikom zamolčal", obenem pa kot sodnik "odločal v sporih, povezanih s stranko SMC".

Po besedah Žana Mahniča je tudi pomenljivo, da je SMC v parlamentu "tako zelo nasprotovala nastanku" preiskovalne komisije, ki jo vodi. "SMC je posebej opozarjala na nedopustnost preiskave sodstva, ob tem pa je njihov kandidat za župana Maribora Saša Arsenovič v drugem krogu, ko je premagal protikandidata Franca Kanglerja, to zmago proslavljal skupaj s sodnikom Janezom Žirovnikom," je dejal Mahnič. 

Stare zamere

Predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza pa naj bi obremenjevala zamera do Franca Kanglerja še iz časa, ko je bil Knez dekan mariborske pravne fakultete, Kangler pa župan mariborske občine. K ovadbi bodo namreč priložili Kanglerjevo izjavo, v kateri ta pojasnjuje, da je Kangler Knezu tedaj predlagal, naj se fakulteta prijavi na razpis občine za financiranje obnove fasad v starem mestnem jedru leta 2009. Ker pa je fakulteta locirana na meji starega mestnega jedra, je Kangler kot župan pozneje izdal negativen sklep. Torej po Mahničevih besedah "obstaja direktna povezava med Francem Kanglerjem in Rajkom Knezom". 

Ustavno sodišče je sicer za zdaj zgolj zadržalo izvajanje preiskovalnih dejanj komisije, ko se nanaša na sodnike in tožilce. Končne odločitve o zahtevi Sodnega sveta za ustavno presojo, ter ustavni pritožbi vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča še ni sprejelo. Knez je sodeloval pri obeh dosedanjih odločitvah, Accetto pa le v delu, ko gre za sodnike, je dejal Mahnič. 

Danes sta sicer potekali dve seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Na eni od sej so zaslišali nekdanjega poslanca Franca Pukšiča in nekdanjega odvetnika mariborske občine Roka Gerloviča. Glede na pričanje Pukšiča so se odločili še, da bo komisija vpogledala v zapisnik pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) z 11. novembra 2013, ki je opravila nadzor na policiji v Mariboru in potem tudi poročilo o delu Knovsa za to leto.