(Ne)dosegljivo

Mama dvojčkov Darjana in Nikolasa: Če je uspelo pri Krisu, upam, da bo tudi nam

P.K.
4. 12. 2019, 06.50
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 14.39
Deli članek:

Kako naj otrokoma omogoči kakovostno, morda celo samostojno življenje? To je vprašanje, ki obremenjuje mlado samohranilko, doma iz Hrastnika v Zasavju.

Osebni arhiv
Mamica Suzana v objemu sinov, dečkov, ki ji pomenita vse na svetu.

Suzana Odžić je mama dvojčkov, Darjana in Nikolasa, ki sta se rodila mnogo prezgodaj.

Ponosna je, da ji je s požrtvovalnostjo in ljubeznijo kljub temu, da so ostali sami, brez očeta otrok, uspelo prestati najtežje obdobje tik po rojstvu. Da je s fantkoma nekaj narobe, sprva ni kazalo, po drugem letu starosti pa je postalo očitno, da se ne razvijata tako kot njuni vrstniki. »Danes, dva meseca pred njunim šestim rojstnim dnem, počasi odkrivamo, kaj je v ozadju njunega stanja. To so motnje v duševnem razvoju, motnje avtističnega spektra, ciste v možganih, nejasne različice genov,« je pojasnila mamica.

Možnosti zanju so

Suzana je izredno močna ženska, a kljub temu jo večkrat prevevajo nemoč, žalost, celo obup, saj bi sinovoma rada omogočila zdravljenje v tujini, pa to ni mogoče, ker je za njen žep to predrago. Prepričana je namreč, da jima lahko še bolj pomaga, da njuno stanje ni nespremenljivo. »V ozdravljivost se ne bom spuščala, vidimo pa, da se danes marsikaj da pozdraviti, tudi tisto, kar je včasih veljalo za dokončno, in to me navdaja z upanjem. Do realizacije tega pa nam na poti stojijo ovire, ki so vse bolj ali manj finančne narave, zato prosim za pomoč.«

Osebni arhiv
Nikolas in Darjan navzven nista videti bolna, v resnici pa imata žal veliko zdravstvenih težav.

Ob tem se je spomnila na Krisa, ljubljenca slovenskih src, ki ga dojema kot glasnika dobrote in povezovalca ljudi: »Zaradi Krisa verjamem v zgodbe s srečnim koncem, kar prej nikakor nisem. Kris mi je vlil pogum in vero, da poskušam otrokoma bolj učinkovito pomagati. Ker v tujini obstajajo načini, ki bi Darjanu in Nikolasu pomagali do bolj kakovostnega, mogoče celo samostojnega življenja v prihodnosti, sem se odločila, da jima poskusim to omogočiti.«

Rešimo ga vozička

Nikolasa, ki je na svet prijokal prvi, opisuje kot nasmejanega fantka. Poleg zaostanka v razvoju, cist na možganih in avtizma – to so sicer diagnoze obeh fantkov – mora nositi dokolenski opornici zaradi skrajšane ahilove tetive. »Če stanja z nogicami ne bomo omilili, lahko z leti pristane na invalidskem vozičku. To se ne sme zgoditi. Zato si želim, da bi mu v tujini opravili neinvaziven poseg, imenovan etapna fibrotomija po dr. Ulzibatu, ki bi rešil otrokove noge.« Ta, skupaj z rehabilitacijo, stane od 3000 do 10.000 evrov, je povedala mamica.

Suzanina želja je še, da bi dečka odpeljala v New York na kliniko dr. Daniela Amena, ki se je specializiral za slikanje možganov Spect  ter razumevanje in zdravljenje stanj, ki izhajajo iz spremenjenega delovanja možganov. »Če bi on obravnaval dvojčka, bi bilo krasno. Darjan in Nikolas namreč potrebujeta nekoga, ki bo upošteval njuno celotno zdravstveno stanje. Na tej kliniki, kjer sicer pregledi trajajo približno tri tedne, stroški za obravnavo obeh pa bi bili čez 20.000 evrov, nam to lahko zagotovijo,« je dejala Suzana.

Mi smo njuni junaki

Sredstva Zanje so odprli račun Sredstva za zdravljenje Nikolasa in Darjana lahko nakažete na: Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Trg svobode 11, 1420 Trbovlje, TRR: SI56 6100 0001 9204 698, sklic: SI00 02-2019, namen: donacija darnik.

»Moram priznati, da postanem potrta ob takšnih zneskih. Ko sem v preteklosti pri iskanju pomoči govorila z gospo iz neke humanitarne organizacije, mi je očitala, da so v Sloveniji otroci, ki pomoč potrebujejo bolj kot Darjan in Nikolas, kar me je presenetilo in mi dalo misliti. Začela sem se spraševati, kaj pa če ima prav. Mogoče si želim preveč zanju? Po drugi strani pa sem dobro vedela, da kar je rekla, zveni hudo narobe. Vem, kaj je prav. Žalosti me le, ker jima tega ne morem privoščiti,« je razočarano pripovedovala samohranilka Suzana.

Dobre ljudi zato prosi za pomoč: »Srčno verjamem v človeško dobroto in to, da je vsak lahko nekomu junak, sploh ranljivejšim od sebe. Darjan in Nikolas zdaj res potrebujeta junake, take, ki bi tako kot jaz verjeli vanju,« je njena prošnja.