Planica

V dolini pod Poncami bodo urejali prometno infrastrukturo

J.P.
3. 12. 2019, 12.46
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 12.51
Deli članek:

Dolina pod Poncami bo leta 2023 gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Nikola Miljković
SP 2023 bo potekalo konec februarja in v začetku marca.

Organizatorji so že marca dejali, da je v Planici praktično že vse nared.

Planica je organizacijo nordijskega SP 2023 dobila v četrtem poskusu in to potem, ko je pred desetletji poskusila tudi s kandidaturo za olimpijske igre treh dežel oziroma skupaj z avstrijsko Koroško in Furlanijo-Julijsko krajino.

"Kar se nas tiče, je vse nared za največji športni dogodek, ki ga bo Slovenija gostila v prihodnjih letih. Potrebni so le malenkostni, lepotni popravki. Še največji zalogaj je povečati kapacitete zasneževanja, saj bodo hkrati potekala tekmovanja v treh športih, skokih, tekih in nordijski kombinaciji," je za STA povedal koordinator projekta SP 2023 Tomi Trbovc.

SP 2023, ki bo potekalo konec februarja in v začetku marca, bo velik organizacijski zalogaj. Po poročanju STA se bodo tekmovanja vrstila dvanajst dni, v organizacijo bo vpetih med 2500 in 3000 ljudi, okvirni proračun pa bo med 13 in 17 milijoni evrov – odvisno od sredstev, ki jih bo Mednarodna smučarska zveza (Fis) dobila od marketinških in TV pravic.

Prometna infrastruktura

Z ministrstva za infrastrukturo so prejšnji teden sporočili, da bodo morali pred svetovnim prvenstvom "primerno urediti prometno infrastrukturo, ki vodi do našega nordijskega centra" in da sta se ministrica Alenka Bratušek in državna sekretarka Nina Mauhler pod Poncami "seznanili s pričakovanji organizatorjev za nemoteno izvedbo prvenstva".

V zvezi s tem smo na ministrstvo naslovili nekaj vprašanj. Kot so nam povedali, so organizatorji svetovnega prvenstva vodstvu ministrstva "predstavili potrebe in želje na področju ureditve prometne infrastrukture, ki vodi do Planice. V predstavitvi so navedli tudi, zakaj so določene naložbe v prometno infrastrukturo na tem območju po njihovem mnenju nujne. Pri tem so izhajali iz izkušenj z organizacijo izjemno obiskanih tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici", so zapisali.

Konkretnejši odgovori bodo mogoči, ko bodo predloge organizatorjev proučili, so še dodali.