Krivolovcem grozi zaporna kazen

V slovenski kraški jami neusmiljeno lovili zaščitene hrošče

A.S.
3. 12. 2019, 12.48
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 12.53
Deli članek:

Krivolovcem grozi zaporna kazen.

PU Koper
Anophthalmus hitleri (fotografija je simbolična).

Policiste iz Kozine so konec tedna obvestili, da so krivolovci v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje-Kozina postavili pasti, ki so služile za nezakonit lov zaščitenih jamskih hroščev.

Hitlerjevega brezokca so odkrili v nekaj jamah na Celjskem. Našel ga je slovenski naravoslovec Vladimir Kodrič in ga prodal nemškemu zbiratelju Oscarju Scheibelu. Ta je novo vrsto hrošča sprva poimenoval po najditelju (Anophthalmus kodrici), a si je kmalu potem ko je na oblast prišel Adolf Hitler, premislil. Kot Hitlerjev oboževalec je hrošču leta 1937 nadel ime Anophthalmus hitleri, Hitler pa se mu je za to tudi zahvalil. Hrošč je zaradi svojega razvpitega imena postal zelo iskan med zbiralci predmetov, povezanih z nacističnim voditeljem in tretjim rajhom. 

Krivolovci so v steklene lončke nastavili prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene tudi dlje časa.

V vabe je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev. Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, policisti niso prepoznali vrste ujetih žuželk, zato bodo to ugotavljali strokovnjaki z Biotehniške fakultete.

Policisti storilce že iščejo, dejanje pa obravnavajo kot nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinami. Krivolovcem grozi zaporna kazen od treh do petih let.

Hrošč »Anophthalmus hitleri« ali Hitlerjev brezokec (na fotografiji) je med najbolj iskanimi vrstami hroščev med zbiratelji in preprodajalci. Sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu doseže vrednost več sto evrov.