Turški Cengiz

Mučna pogajanja so končana: izbran ponudnik za gradnjo druge cevi predora Karavanke

G.G./STA
3. 12. 2019, 12.03
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 12.20
Deli članek:

Pogajanja Darsa s tremi ponudniki za gradnjo druge cevi predora Karavanke so končana. Najnižjo ponudbo so znova dali v turškem Cengizu.

STA
Gradil bo turški Cengiz.

"Zmagali smo na razpisu," je po pogajanjih dejal glavni pogajalec družbe Mohamed Cengiz in dodal, da čakajo, da začnejo dela s slovenskimi podizvajalci čimprej.

Po današnjih pogajanjih, ki so bila neuradno končana po prvem krogu, bo treba počakati na končno odločitev Darsa. Takrat bodo znane tudi zadnje cene vseh treh ponudnikov, ki so se potegovali za gradnjo predora.

Na odločitev Darsa bo sicer možna še zadnja pritožba, a tudi če do nje pride, Dars računa, da bo izbranega gradbinca v delo uvedel najpozneje marca prihodnje leto. V Cengizu računajo, da bodo pogodbo lahko popisali še letos: "Mislim, da jo bomo lahko podpisali do konca tega meseca," je dejal Mohamed Cenzig, ki je v družbi odgovoren za poslovanje na tujih trgih.

Poleg Cengiza, katerega zadnja ponudba bi se po neuradnih informacija lahko gibala nekaj nad 94 milijoni evrov, sta bila na pogajanja z Darsom vabljena še konzorcij podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi (121 milijonov evrov) ter konzorcij podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto (121,5 milijona evrov).

"Ni pogojev, da premagaš turško podjetje"

Poslovodja podjetja Implenia Avstrija Rudolf Knopf je po koncu pogajanj novinarjem dejal, da so skupaj s slovenskim partnerjem "dali vse od sebe". "A nismo bili uspešni, saj ni pogojev, da premagaš turško podjetje". Predstavniki konzorcija podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi medtem po pogajanjih izjav niso želeli dati.

Pogajalci danes niso razkrili, kakšne so bile njihove zadnje ponudbe. Ne sme povedati, ne bi bilo prav, treba je počakati Dars, je dejal Cengiz. Tudi Knopf ni želel povedati, kakšno ceno so ponudili.

Ponudba turške družbe Cengiz je bila pred pogajanji vredna 99,6 milijona evrov, ponudba konzorcija podjetij Kolektor CGP, Riko in turškega Yapi Merkezi je znašala 121 milijonov evrov, ponudba konzorcija podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto pa 121,5 milijona evrov.

Turki naj bi ponudbo po neuradnih informacijah znižali za milijon evrov na nekaj nad 94 milijoni evrov. Izhodiščna pogajalska cena naj bi bila namreč nekoliko nižja od zadnje ponujene, saj v njej niso bile upoštevane nekatere postavke. Tako naj bi Turki izhodiščno ceno nekaj nad 95 milijoni evrov znižali v enem pogajalskem krogu za milijon evrov.