Gre za zdravo pamet

"To so bili različni spini, ves čas je bilo nekaj v zraku, da se pripravlja druga vlada"

S.R./STA
2. 12. 2019, 19.03
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 19.04
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je ponovno potrditev zakona o izvrševanju proračunov in interventnega zakona, pred katero je bilo napeto zaradi pogojevanja DeSUS, pospremil z oceno, da je prevladal zdrav razum.

STA
Izredna seja državnega zbora.

"Na začetku je vedno nekoliko bolj napeto, potem se pa strasti umirijo, prevlada pamet in rezultat je na dlani," je v izjavi novinarjem v DZ dejal premier. Spomnil je na dogovor koalicije oz. zagotovilo stranki DeSUS, da se bodo lotili priprave sprememb interventnega zakona, s katerimi bodo zagotovili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Zdaj je določeno nominalno usklajevanje.

Na vprašanje, ali koalicija zdaj lahko malo lažje diha, je Šarec odgovoril, da ves čas diha enako. "Nekateri imajo takšne in drugačne pomisleke, je turbulentno in naporno, v bistvu pa je to prava demokracija. Da se mnenja krešejo in je potrebno vložiti še toliko več napora, da pridemo do rezultata," je dejal. 

Nadaljnji koraki

Glede nadaljnjih korakov vlade je odgovoril, da vlada že ves čas dela na zdravstvenem resorju, na infrastrukturnih projektih in tudi na tem, da bi po novem letu "pozabili na razprave, ki so bile do novega leta, in resnično s polno paro zagrizli v delo". "Pomembno je, da smo bolj enotni, da se ne bo spet dogajalo, da bo vsak vlekel na svoje, saj to nikoli ni dobro. Verjamem, da se bomo zdaj lahko resnično na ministrstvih lotili nalog, ki so pred nami," je dejal Šarec. 

Pričakuje predvsem ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Na odboru DZ je šlo dobro, če se bo tako nadaljevalo, smo lahko na dobri poti, da to tudi izpeljemo," je ocenil. Zatrdil je, da so na tej točki z ministrom za zdravje Alešom Šabedrom enotni. "Ministrstvo je prvo poklicano za to, da sledi tem usmeritvam. Tudi usmeritev vlade in partnerjev je jasna, da se to izpelje," je dodal. 

Na vprašanje, ali je zdaj, ko so proračunski dokumenti pod streho, manj vetra v jadrih govoricam o pogovorih za novo vlado, pa je premier odgovoril: "To so bili različni spini, ves čas je bilo nekaj v zraku, da se pripravlja druga vlada in da želijo nekatere stranke preiti na drugo stran. A takšni spini so dobri za to, da imajo mediji dovolj dela, ne prispevajo pa k stabilnosti in učinkovitosti vlade." Zato premier upa, da bo po novem letu malo drugače in se bodo zavedali, da morajo delovati kot vlada.