"na dolgi rok vsi mrtvi"

Janša: koaliciji zmanjkuje "bonbončkov", zato "bodo velike težave"

S.R./STA
2. 12. 2019, 17.05
Posodobljeno: 2. 12. 2019, 18.39
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je ob robu današnjega sprejema v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa komentiral tudi nekatere aktualne politične zadeve. Kot je dejal, prej ali slej pričakuje predčasne volitve, saj da sedanji koaliciji zmanjkuje "bonbončkov", zato "bodo velike težave".

STA
Janša vladi napoveduje težave in predčasne volitve

Po besedah Janeza Janše manjšinske vlade ne preživijo dolgo, če so razdrobljene. "Tudi Demosova koalicija, ko je postala manjšinska, ni živela dolgo. Zato se je Demos tudi razpustil," je potegnil vzporednico z dogajanjem pred 30 leti. 

V sedanji koaliciji bi tako po prepričanju Janše lahko vlado "še nekaj časa ohranjali pri življenju, a veliko drugega kot škode ne morejo delati". "Dokler se je delilo bonbončke ter zadolževalo prihodnje generacije, je šlo. Ta 'štrikec' se zmanjšuje in bodo velike težave," napoveduje prvak SDS. 

Kljub temu ne pričakuje, da bi do predčasnih volitev lahko prišlo v kratkem. Ljudje so po njegovem mnenju utrujeni od volitev, stranke pa finančno iztrošene, zato je težko voditi kakovostno kampanjo. Janši se zato zdi bolj verjetno, da se bo iskala neka "zasilna rešitev", a bo prej ali slej prišlo do predčasnih volitev. 

Na zadnjo oceno prvaka SDS Janše, se je odzval tudi premier Marjan Šarec. Jedrnato je odgovoril, smo "na dolgi rok vsi mrtvi."

Velika napaka

Na vprašanje, ali bi to lahko bila njegova stranka, pa je dejal, da "SDS nikoli ni zasilna rešitev". Na vprašanje, ali se pogovarja s SMC o možnosti oblikovanja nove vlade, je dejal, da "od kar naša stranka obstaja, smo se vedno bili pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki so se bili pripravljeni pogovarjati. Tudi vse smo vabili v koalicije. Žal se na drugi strani ravna drugače". 

Janša se je odzval tudi na zaostrene odnose med Slovensko obveščevalno-varnostno službe in parlamentarno nadzorno komisijo ter ravnanje predsednika vlade Marjana Šarca, ki v zvezi s tem ni sledil nasvetu predsednika republike Boruta Pahorja za sklic sveta za nacionalno varnost. Prvak največje opozicijske stranke je ravnanje Šarca označil za veliko napako in poudaril, da je to telo "zadolženo za nacionalno varnost in ne varnost predsednika vlade. Normalno je, da se tam sodeluje z vsemi, ki so tako ali drugače dobili zaupanje od volivcev". Obenem je bil kritičen do medijev, ker da v njih "ni bilo reakcije" na ravnanje Šarca.