Saj ni res, pa je!

FOTO: Na UKC Ljubljana dobila datum za operacijo čez 12 let!

Ž.K.
2. 12. 2019, 19.30
Posodobljeno: 3. 12. 2019, 07.57
Deli članek:

Pomota? Šala? Zgodba iz katere od najrevnejših držav na svetu. Ne! V Sloveniji je čakalna doba za eno od operaciji stopala uradno 12 let oziroma 4432 dni!

STA
Čakalne dobe še vedno hromijo zdravstvo.

Pred dnevi je ena od naših bralk na družbenih omrežjih objavila fotografijo dopisa, ki ga je prejela s strani Ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Obvestili so jo o uvrstitvi na čakalni seznam za operacijo stopala. Okvirni datum operacije: od januarja 2032 do marca 2032. Ne, ni napaka. Nihče se ni zatipkal, nihče ni zamenjal številk ali narobe prebral. Čakalna doba za poseg hallux valgus oziroma popravilo izkrivljenega palca je, glede na obvestilo, ki ga je dobila naša bralka, kar 4432 dni ali nekaj več kot 12 let!

Na vrsti takoj

Če bi imela naša bralka napotnico z oznako hitro, bi čakala le pet let.

Naj ob tem povemo, da je naša bralka gibalno ovirana in operacija ni zgolj kozmetični popravek. Naše zdravstvo ji prijazno sporoča, da je dopustna čakalna doba 12 mesecev. Ker njena čakalna doba spada med nedopustne, si lahko izbere izvajalca s krajšo čakalno dobo ali pa se celo odpravi na poseg v tujino. Ali pa seveda plača poseg v zasebni ambulanti, na primer v MD medicini, kjer bo ob plačilu 1800 evrov na vrsti skorajda takoj, obstaja pa tudi velika verjetnost, da jo bo operiral isti zdravnik, saj je ortoped M. D. poleg tega, da je zaposlen na ortopedski kliniki, tudi solastnik klinike MD medicina.

Metanje denarja v luknjo

Facebook
4432 dni bo naša bralka morala čakati na operacijo.

A to v Sloveniji ni nič posebnega, saj smo že vajeni zdravnikov, ki so zaposleni v javnih ustanovah, ob tem pa še raziskujejo, delajo v zasebnih ambulantah, so lastniki ali solastniki več podjetij in še predavatelji na različnih fakultetah. Medtem država problem čakalnih vrst rešuje z metanjem denarja v zdravstveno črno luknjo. Tako se je letos v sistemu javnega zdravstva obrnilo kar tri milijarde evrov, za skrajševanje čakalnih vrst pa je bilo namenjenih dodatnih 50 milijonov evrov. Vendar kot kaže, brez pravega učinka. Že prej je bilo za skrajševanje čakalnih vrst namenjenih 18 milijonov evrov, a je bilo na presenečenje javnosti porabljenih in izkoriščenih le sedem milijonov evrov. Naslednje leto naj bi šlo za krajšanje vrst še 13,5 milijona evrov. Ob tem naj poudarimo, da je ministrstvo za zdravje spomladi prav na področu ortopedije izvedlo pilotni program, ki naj bi bil osnova za ukrepe tudi na drugih področjih. Upajmo, da ne bodo tudi ta čakalne dobe presegle deset let.

Koliko let bomo čakali?

Kot smo o tem že pisali, je bil denar namenjen za točno določene operacije. V nekaterih zdravstvenih zavodih jim je predvideno število operacij uspelo izvesti že prej s sredstvi, ki so jim bila na voljo, drugod jim jih ni uspelo izvesti, ker jim denar nič ne pomaga, saj nimajo zdravnikov, ponekod so preprosto ugotovili, da čakalnih vrst sploh nimajo. Kot so ob tem ugotovili na ministrstvu za zdravje, so bili podatki, ki so jim bili na voljo, netočni in niso prikazovali realne slike. No, od takrat je minilo že več mesecev, a kot kaže, večjih sprememb na bolje še vedno ni. Res pa je, da je bil minister Aleš Šabeder vedno iskren in je povedal, da bo za ureditev razmer v zdravstvu potreben več kot le en mandat.