Reforma širitvenega procesa

Poleg slovenskega vse več podpisov na pismu Junckerju

S.R./STA
22. 11. 2019, 16.38
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 16.43
Deli članek:

Pozivu, naj Evropska komisija pripravi predloge za reformo širitvenega procesa, se je doslej pridružilo že 15 članic Evropske unije, so danes potrdili slovenski diplomatski viri v Bruslju.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Prve podpisnice pisma, ki kroži od torka in ki je naslovljeno na predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, so Slovenija, Avstrija, Slovaška, Češka, Italija in Poljska. Pozivu so se pridružile še Madžarska, Bolgarija, Grčija, Estonija, Irska, Litva, Latvija, Malta in Portugalska. 

V pismu Junckerju se države zavzemajo, da bi članice marca 2020 podprle začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. 

"Drži, da trenutno pridružitveni proces na Zahodnem Balkanu napreduje počasi in nestanovitno. Zato smo pripravljeni konstruktivno delovati za izboljšanje tega procesa," so v pismu poudarili prvopodpisani ministri. Prizadevali si bodo, da bi to omogočilo EU, da marca 2020 doseže soglasje o začetku pristopnih pogajanj s Skopjem in Tirano, so zapisali v pismu, ki ga je v torek posredovalo slovensko zunanje ministrstvo. "Obenem Evropsko komisijo pozivamo, naj do januarja 2020 pripravi konkretne predloge za večjo učinkovitost pristopnega procesa kot instrumenta za podporo reformam in naporom za integracijo v regiji," so dodali. 

Poudarili so še, da je odprtost unije do vseh evropskih narodov, ki delijo evropske vrednote in so pripravljeni sprejeti pravni red EU, ključna za zgodovinsko misijo EU, da dokonča združitev Evrope. 

Francija želi reformo

Države so pismo v torek predstavile na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve, ki se ga je iz Slovenije udeležil državni sekretar na MZZ Dobran Božič. Ta se je po navedbah ministrstva znova zavzel za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. 

Glede morebitne nadgradnje širitvenega procesa je izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija čim prej pripravila strateški dokument, ki bo služil kot osnova za razpravo o tem vprašanju. Poudaril je, naj razprava med državami članicami EU o tem poteka vzporedno z začetkom pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. 

Francija, ki je oktobra preprečila zeleno luč EU za začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, medtem začetek pristopnih pogajanj pogojuje z reformo pristopnega procesa. Pariz je konec prejšnjega tedna drugim državam članicam predstavil svoj predlog sprememb pristopnega procesa. Namesto delitve pristopnih pogajanj na 35 tematskih poglavij bi uvedli postopek v sedmih fazah. Medtem ko so doslej odpirali več poglavij naenkrat, bi po novem fazo začeli, ko bi končali predhodno, še predlaga Francija.