seznam investicij

Srbi nezadržno kupujejo slovensko premoženje

Ž.K.
23. 11. 2019, 07.30
Posodobljeno: 23. 11. 2019, 09.19
Deli članek:

Banke, hoteli, prehrambena industrija ... Seznam nakupov, ki jih v Sloveniji izvajajo srbski poslovneži, je iz dneva v dan daljši, in kot kaže, bo vlaganj v prihodnje še več.

Profimedia
Srbski investitorji so v Sloveniji vložili že 400 milijonov evrov.

Od osamosvojitve dalje je vrsto let denarni tok med Slovenijo in Srbijo tekel bolj ali manj enosmerno. Slovenci imamo trenutno v Srbiji prek milijarde evrov investicij. Po krizi, ki je zdesetkala slovensko gospodarstvo, pa so se stvari spremenile in več slovenskih paradnih konjev je končalo v rokah srbskih podjetnikov. Nekoč vodilno slovensko IT-podjetje Hermes Softlab je pristalo v rokah srbskega IT-giganta Comtrade, ki je v lasti Veselina Jevrosimovića. Fructal je leta 2011 kupilo podjetje Nectar, katerega lastnik je podjetnik Slobodan Radun. Zadnjo invazijo na slovenska podjetja vodi Miodrag Kostić s svojim MK Group. Kupil je Gorenjsko banko, Portoroško letališče in Grand Hotel Palace v Portorožu ter na koncu še kup terjatev do slovenskih podjetij, ki so bile v lasti nekdanje Hypo banke oziroma njene slabe banke Heta. Med večje investicije v Sloveniji gotovo spada tudi edini hotel s petimi zvezdicami v Ljubljani, ki ga je zgradila družba Delta Holding Miroslava Miškovića.

Reuters
Delta Holding Miroslava Miškovića je zgradila največji hotel v Ljubljani.

Spremenjena razmerja

Kot je pred kratkim v enem od intervjujev povedal Nikola Papak, direktor predstavništva Gospodarske zbornice Srbije v Sloveniji, je vrednost naložb v Sloveniji že presegla 400 milijonov evrov. Dejal je, da se je Srbija spremenila iz nekdanje surovinske baze za zahodne države nekdanje Jugoslavije v pomembnega regijskega investitorja. »Z naše perspektive je pomembno, da smo uspeli uravnotežiti blagovno menjavo s Slovenijo oziroma da ima v letu 2018 in letos Srbija celo presežek pri menjavi. Srbski izvoz v Slovenijo kontinuirano raste tudi po zaslugi slovenskih podjetij. Skupna blagovna menjava v letu 2018 pa je znašala kar 1,6 milijarde evrov,« je še poudaril Papak.

STA
Slobodan Radun je kupil Fructal.

Kaj v Srbiji iščejo Slovenci

V Slovenijo izvažajo predvsem podjetja iz prehrambene industrije, pohištvene industrije, pa tudi iz IT-panoge in proizvodnje plastičnih izdelkov. Ob tem v srbski gospodarski zbornici izpostavljajo tudi sporazum med državama, ki je sprostil prehod delovne sile iz Srbije v Slovenijo. Na drugi strani so slovenska podjetja v Srbijo vložila okoli milijarde evrov, v nekdanji skupi republiki pa je kar 1600 podjetij z večinskim slovenskim kapitalom. Če je za srbske vlagatelje Slovenija odskočna deska za trge Evropske unije, pa Slovenci prek Srbije iščejo priložnosti za vstop na ruski in turški trg. Poleg tega se Slovenci za vlaganja v Srbijo po mnenju Nikole Papka odločajo predvsem zaradi kakovostnejše in cenejše delovne sile, velikih vlaganj v infrastrukturo ter ugodnega davčnega okolja.

STA
Miodrag Kostić je v zadnjih letih največji investitor iz Srbije.