Upajo na najboljše

Končno je napočil težko pričakovani trenutek: Kris je prejel zdravilo

R.T.
21. 11. 2019, 22.25
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 22.28
Deli članek:

Kris Zudich je danes zvečer po našem času na kliniki UCLA v Los Angelesu prejel zdravilo zolgensma.

Twitter / go_help_kris
Kris bo še nekaj časa v ZDA.

Zdravniki so Krisova starša opozorili, da ne morejo natančno vedeti, kako bo zdravilo učinkovalo, zato starša, Ana Jurak in Matteo Zudich, ostajata na realnih tleh. Po prejetem zdravilu bo Kris počival, družina pa bo v ZDA ostala še vsaj tri mesece.

Krisova babica je za 24ur.com povedala, da se njen vnuk po prejetju zdravila počuti dobro in da bo lahko kmalu odšel iz bolnišnice. 

Krisova starša sta sicer ta teden prejela rezultate, na podlagi katerih je bilo odločeno, da lahko pride do naslednjega koraka.»Imam pomembno informacijo! Jutri popoldan (danes, op. p.) po vašem času končno prejmem zdravilo, do katerega ste mi pomagali vsi vi! Nato bom potreboval nekaj dni počitka, zato se oglasim naslednji teden. Hvala, Slovenija,« piše na facebook profilu malega Krisa.

Prižgala se je zelena luč

Družina je v začetku novembra že odpotovala v Los Angeles z zasebnim letalom poslovnežaMiodraga Kostiča, lastnika Gorenjske banke, hotela Kempinski in večinskega lastnika Letališča Portorož. Tam bodo ostali štiri mesece. Kaj se dogaja v Ameriki, starša javljata na družbenih omrežjih, tudi na facebook strani Go Help Kris. 

Slovenci so oktobra združili moči pri zbiranju sredstev za 20-mesečnega Krisa z redko dedno boleznijo. Kot smo poročali, ima najhujšo obliko spinalne mišične atrofije, zaradi katere nujno potrebuje zdravilo zolgensma, ki pa ni dosegljivo na našem trgu, ampak samo v Ameriki, zato je malček moral tja.

Posebna je tudi cena tega zdravila, saj stane 2,3 milijona evrov. Družina je znesek skupaj z društvom Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki ter seveda z dobrosrčnimi Slovenci uspela zbrati. Še več, v dveh tednih so dobri ljudje celo presegli zastavljeni cilj in darovali skoraj štiri milijone evrov. Z zbiranjem se je kar mudilo, saj so dečkovi starši povedali, da mora fantek zdravilo prejeti v naslednjih nekaj mesecih, še preden bo dopolnil dve leti, saj zdravilo učinkuje samo do te starosti.