Dobrota je sirota

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška Porente

S.S.
22. 11. 2019, 06.45
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 08.08
Deli članek:

Pred kratkim smo pisali o 82-letnem Frančišku Porenti iz vasice Pevno nad Škofjo Loko, ki je pred petimi leti v celoti plačal traktor, a ga danes še vedno nima. V trgovini krivdo valijo na finančne težave podjetja.

Sašo Švigelj
Porenta je še vedno obsojen na delo s 45 let starim traktorjem, ki ga kot upokojeni mehanik sam popravlja.

Porenta je v reklamnem katalogu kmetijske mehanizacije trgovine FraMa v Lenartu, ki ga je brezplačno prejel na svoj domač naslov, videl ponudbo, ki se ji ni mogel upreti: nov traktor Impodan 404 za 11.900 evrov. Skupaj s panoramsko streho je zanj 22. julija 2014 vnaprej plačal 12.150 evrov.

Traktor so mu v trgovini obljubili do sredine avgusta 2014. Porenta je čakal do konca avgusta, potem pa jih je poklical in vprašal, kdaj bo traktor, ki je že v celoti plačan, dobavljen. Pojasnili so mu, da se je »res nekaj zapletlo« in da bo dobavljen v roku 45 dni. Ko je potekel tudi ta rok, je Porenta spet klical v trgovino, vendar so ga vedno znova odpravili s takšnim ali drugačnim izgovorom. Ker so bila vsa njegova prizadevanja zaman, je plačal odvetnico, ki je konec leta 2014 poslala odgovornim v trgovini dva opomina pred tožbo in naposled spisala še kazensko ovadbo zaradi poslovne goljufije zoper Mirana Čučka Bezjaka, s katerim se je Porenta dogovarjal za nakup. Toda kranjski okrožni tožilci so jo oktobra 2015 zavrnili, ker ni bil podan sum, da je Čuček storil naznanjeno kaznivo dejanje, ker je podjetje pač zašlo v finančne težave, osumljeni pa je konec leta 2014 po mnenju tožilcev pristopil k reševanju nastalega položaja.

Sašo Švigelj
Ponudba, ki se ji Porenta ni mogel upreti: nov traktor Impodan 404.

Staro podjetje, novo podjetje, ista imena

Čuček na naša vprašanja po več kot enem tednu še ni uspel odgovoriti, se je pa oglasil kolegom iz Štajerskega tednika, ki so povzeli našo zgodbo, in povedal, da primer Porenta pozna, vendar poslovnih odločitev prejšnjega podjetja ni hotel komentirati, ker je bil tam »samo zaposlen«, ne pa tudi odgovorna oseba. Hkrati Čuček obžaluje, da se je Porenta znašel v vrtincu finančnih težav zdaj že nekdanjega Servostana. Za Štajerski tednik je povedal, da se z gospodom Porento tudi večkrat sliši, čeprav 82-letnik trdi drugače. Trgovina FraMa je v času, ko je Porenta tam kupil traktor, namreč delovala v okviru podjetja Servostan, d .o. o., ki je bilo zaradi neuspešne prisilne poravnave iz registra poslovnih subjektov izbrisano 31. avgusta lani. Spomnimo, da je bilo v tistem času podjetje, ki ga je vodila Čučkova žena Mojca Čuček Bezjak, njegova primarna dejavnost pa je bila upravljanje z lenarškimi stanovanji, povezano z veliko afero Rezervni sklad. Vodstvo naj bi izpraznilo celoten rezervni sklad 400 etažnih lastnikov, ki jim zaradi neplačanih obveznosti grozil celo izklop ogrevanja in vode. V skladu privarčevanega denarja lastniki nikoli niso dobili nazaj, zaradi tega so padle tudi kazenske ovadbe. Kakorkoli. Danes FraMa deluje v okviru novoustanovljenega podjetja FraMa, d. o. o., njen lastnik in direktor pa je Čuček.