Predvidoma do četrtka

Drava še vedno preti, poplavlja tudi Mura, a so razmere stabilne

S.R./STA
19. 11. 2019, 11.08
Posodobljeno: 19. 11. 2019, 11.17
Deli članek:

Pretok Drave, ki poplavlja na več mestih ob strugi, bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Veliko bo odvisno tudi od dogajanja čez severno mejo.

Novice Svet24
Pretok Drave bo velik tudi prihodnje dni, a večjih težav ni na vidiku.

Še vedno je v veljavi opozorilo za nevarnost poplav v več občinah ob strugi na Mariborskem in Ptujskem ter v Dravogradu, a večjih težav za zdaj ni. Po podatkih Arsa je pretok Drave na meji z Avstrijo ob približno 9. uri znašal 1100 kubičnih metrov na sekundo in je ustaljen, največji pa je v spodnjem toku, kjer je bil skupaj v strugi in kanalu hidroelektrarne (HE) Formin okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo. 

Pretok Drave bo v sredo in v prihodnjih dneh še vedno velik, v zgornjem toku bo podoben današnjemu, v spodnjem toku pa se bo nekoliko zmanjšal. Predviden dotok iz Avstrije za prihodnje dni je 1100 kubičnih metrov na sekundo, navaja Arso, ki je za območje struge spodnjega toka Drave za danes izdal oranžno opozorilo, medtem ko je za območje zgornje struge Drave izdano rumeno opozorilo, ki opozarja na možnost razlivanja reke. 

Arso
Hidrološko opozorilo za danes.

V Avstriji se padavine umirjajo 

Ker je pretok Drave precej odvisen tudi od razmer v Avstriji, je dobrodošla tudi napoved avstrijskih vremenoslovcev, ki za Tirolsko in Koroško za danes sicer napovedujejo nove padavine, a te naj ne bi bile tako obilne kot v preteklih dneh. Zahod in jug Avstrije se namreč že od pretekle srede spopadata z obilnimi padavinami in težavami zaradi vremena. Najhuje je bilo na Tirolskem, Koroškem, Solnograškem in Štajerskem. Šele od srede dalje pričakujejo bolj suho vreme in posledično umiritev razmer. 

Na Štajerskem oblasti ostajajo pozorne, saj bi se lahko razmere ob novih padavinah še bolj zaostrile, vodostaji pa bi ponovno narasli. Tudi na Koroškem so pozorni predvsem na višino gladine reke Krke (Gurk), ki je v ponedeljek poplavila na več mestih. Šele od srede dalje na območju ne pričakujejo več novih padavin. 

Arso
Hidrološko opozorilo za jutri.

Včeraj so tulile sirene, opozorilo predvidoma do četrtka 

Zaradi nevarnosti poplav so se v ponedeljek na najbolj ogroženih območjih v Podravju oglasile sirene. Najprej so jih sprožili ob 5. uri v občinah Maribor, Duplek in Starše, ob 6. uri v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi ter nekaj pred 9. uro še na območju občine Dravograd. Na vseh teh območjih opozorilo za nevarnost ostaja v veljavi, ko bodo razmere to dopuščale, pa bodo konec nevarnosti pristojni ponovno sporočili s sproženimi sirenami. 

Kot je danes povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, bo opozorilo za nevarnost v veljavi predvidoma do četrtka. Razmere redno spremljajo, po trenutnih podatkih je zaradi poplavljenega cestišča še vedno zaprta glavna cesta Ptuj-Zavrč med Stojnci in Borlom. Obvoz je preko prehoda Središče ob Dravi. V Stojncih je poplavljeno tudi igrišče. 

Po podatkih DEM se pretok Drave trenutno znižuje. Ob 10. uri je tako pri HE Dravograd znašal 870 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 978, največji pa je bil pri HE Formin, in sicer 1348 kubičnih metrov na sekundo. 

Bregove prestopila tudi Mura 

Sicer pa se znotraj protipoplavnih nasipov razliva tudi reka Mura, ki počasi še narašča. Ljubljanica se razlivala na Ljubljanskem barju in počasi upada, povečujejo se ojezerjene površine kraških polj, opozarjajo hidrologi. Ostale reke po Sloveniji imajo veliko vodnatost, le v Pomurju je vodnatost srednja. Danes čez dan bodo po napovedih še nekoliko narasli posamezni vodotoki na zahodu države, v sredo pa se bo nekoliko povečala vodnatost vodotokov v vzhodni polovici države.