Slovenija

Anketa: kako pogosto jemljete antibiotike

S.R.
18. 11. 2019, 11.14
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 13.08
Deli članek:

Okužbe z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, vsako leto terjajo smrt 33.000 Evropejcev. Študije kažejo, da antibiotiki izgubljajo svojo učinkovitost celo hitreje, kot je bilo mogoče predvideti pred petimi leti.

Pixabay
Zdravila.

Če bomo antibiotike še naprej tako pogosto uživali, se lahko v Evropi vrnemo v obdobje pred pojavom antibiotikov, opozarjajo v Evropskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni. Če bi se vrnili v predantibiotično obdobje, bi bile lahko običajne bakterijske okužbe, kot je denimo pljučnica, znova smrtne. Napačna ali nepravilna uporaba antibiotikov lahko tako privede do tega, da postanejo bakterije odporne na prihodnja zdravljenja.

Veliko težavo v teh primerih predstavljajo tudi tisti, ki ne jemljejo antibiotikov samo po predpisu zdravnikov, temveč jih imajo shranjene doma – bodisi jih niso pojedli do konca pri eni od prejšnjih terapij in so jim tako ostali, bodisi so jih pridobili na črnem trgu – in jih zaužijejo, ko se jim zdi primerno.

Zaradi naštetega vas tokrat vabimo k sodelovanju v anketi o uporabi antibiotikov. Rezultate bomo objavili v sobotni izdaji časnika Novice Svet24 PLUS.