Drava poplavlja na več mestih

FOTO in VIDEO: Na Ptuju in v Dravogradu zatulili sireni, razmere so stabilne, gasilci ostajajo na dežuranju

S.R./STA
18. 11. 2019, 07.04
Posodobljeno: 18. 11. 2019, 17.19
Deli članek:

Malo pred 9. uro se je v Dravogradu sprožila sirena, ki je prebivalce ogroženih območij ob rekah Dravi in Meži opozorila na nevarnost poplav. Za proženje sirene so se odločili, ker je pretok reke Drave presegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, je povedal podžupan Anton Preksavec. Trenutno so razmere še obvladljive. Sirena, ki opozarja na možnost poplav, je sicer že zjutraj zatulila tudi na Ptuju.

Novice Svet24
Drava še vedno narašča.

Sirena za nevarnost za prebivalce ob reki Dravi in v blokovskem naselju Meža pomeni, da morajo premično premoženje prestaviti v višje ležeče prostore ter s parkirišč umakniti avtomobile. 

Ko bo nevarnost mimo, se bo sirena ponovno sprožila, do takrat pa morajo prebivalci upoštevati navodila gasilcev, civilne zaščite in drugih pristojnih ter ravnati samozaščitno. Prav tako naj se ne zadržujejo na obrežjih reke Drave in Meže, opozarja Preksavec. Trenutno so razmere obvladljive, če bi pretok presegel 1400 kubičnih metrov na sekundo, pa bi v Dravogradu že lahko začelo zalivati najbolj ogrožene hiše.

Preksavec je povedal, da so še naprej v stiku s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot, kjer je za tovorni promet zaprto središče kraja, prav tako je še vedno zaradi poplavljanja na avstrijski strani zaprta cesta preko mejnega prehoda Vič, ki iz Dravograda vodi proti Labotu.

Po zadnjem opozorilu hidrologov Agencije RS za okolje je trenutna napoved pretoka Drave iz Avstrije za danes do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, do konca dneva pa 1200 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov poveča še za okoli 150 kubičnih metrov na sekundo.

Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, za celotno strugo te reke po Sloveniji pa je za danes izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave. Za torek pa je izdano oranžno opozorilo samo za spodnji del struge reke Drave, medtem ko so v zgodnjem delu struge napovedana razlivanja. 

Arso
Hidrološko opozorilo za danes.

Razmere so stabilne

V Dravogradu so se na napovedan povečan pretok Drave pripravljali ves minuli konec tedna, razmere pa so trenutno stabilne. Kot je davi povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Bojan Zavec, so gasilci vso noč dežurali in opravljali oglede ter skupaj s civilno zaščito spremljali razmere. Na izpostavljenih mestih je reka prestopila bregove, a ne ogroža objektov. Razmere spremljajo še naprej. 

Tudi avstrijske napovedi so razmeroma ugodne; predvidoma v torek čez dan naj bi se pretok spustil pod 1100 kubičnih metrov na sekundo, je za STA povedal podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec. Danes sredi dneva se je znova sestal s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot, s katerimi si vseskozi izmenjujejo informacije o dogajanju in pretokih.

Prostovoljni gasilci in pripadniki civilne zaščite tako ostajajo v pripravljenosti, gasilci bodo dežurali tudi to noč in predvidoma do torka zvečer. "Ko bo pretok Drave nekaj časa stabilno pod 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo ponovno oglasila sirena za konec nevarnosti," je dejal podžupan.

Glede na zadnje hidrološko opozorilo Agencije RS za okolje, izdano ob 14. uri, bo pretok Drave na meji z Avstrijo predvidoma do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, nato pa do konca dneva 1200 kubičnih metrov na sekundo.

V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov poveča še za okoli 120 kubičnih metrov na sekundo. Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, tako da je za danes za celotno območje struge izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave. Za spodnji del struge Drave je oranžno hidrološko opozorilo izdano tudi za torek.

Novice Svet24
Drava še vedno narašča.

Sirena zatulila na Ptujskem

Okoli šeste ure zjutraj je prebivalce ob Dravi na območju Ptuja prebudil sirena, s katero so bili opozorjeni na možnost poplav. Kot je povedal vodja tamkajšnje izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, razmere redno spremljajo. Večje nevarnosti ni, a so se zaradi povečanega pretoka odločili ljudi pravočasno opozoriti.

Drava na območju Spodnjega Podravja trenutno škode ne povzroča, po besedah Murka se je razlila na območju stare struge, a gre predvsem za kmetijske površine, kjer se to pogosto zgodi v času jesenskih deževij. Gre za območje Krčevine pri Vurberku in pod jezerom v Markovcih, le v naselju Čreta v Mestni občini Ptuj je poplavilo nekaj počitniških hišic. 

Novice Svet24
Drava še vedno narašča.

Kot je še dodal vodja ptujske uprave za zaščito in reševanje, so alarm sprožili predvsem zato, da bodo ljudje, ki živijo neposredno ob Dravi, bolj pozorni na razmere. Ker razmere na celotnem toku Drave spremljajo že od petka, so se na najbolj ogroženih območjih na možnost poplav pripravili že konec tedna in preventivno zaščitili nekatera območja. 

"Napovedi kažejo, da naj bi se pretok danes gibal med 1200 in 1500 kubičnih metrov na sekundo, kar naj ne bi povzročilo kakšnih hujših posledic," je še dodal Murko. Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor (DEM) sicer pretok v Zlatoličju trenutno znaša 1462, v Forminu 1227, v Markovcih pa 788 kubičnih metrov na sekundo.

Novice Svet24
Drava še vedno narašča.

Okolica Maribora

Na širšem mariborskem območju za zdaj povišan pretok reke Drave ne povzroča težav, čeprav so že zgodaj zjutraj pred morebitno nevarnostjo opozorile sirene na območju Melja ter v občinah Duplek in Starše. Kot je povedal Rudolf Golob iz mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje, se Drava v manjšem obsegu razliva na običajnih mestih. Po besedah Goloba so alarm sprožili zato, da bi na povišanje Drave opozorili prebivalstvo ob reki, vendar ta za zdaj ne ogroža imetja ljudi. Še najbolj ogrožen je trenutno eden od objektov v Trčovi, saj vodi manjka še okoli tri četrt metra do praga delavnice, tako da ne gre za stanovanjski objekt. 

"Pretok na tem območju je trenutno ustaljen nekje okoli 1150 kubičnih metrov na sekundo in čeprav se lahko pretoki hitro obrnejo, je zdaj pretok že nekaj časa približno enak, zato ne pričakujemo, da bi se zelo ekstremno zviševal," je povedal Golob in dodal, da ves čas sledijo informacijam Dravskih elektrarn Maribor (DEM).

Na območju Podravja je sicer po podatkih DEM trenutno najvišji pretok pri hidroelektrarni Fala, in sicer 1569 kubičnih metrov na sekundo, na Mariborskem Otoku 1376, na jezu Melje pa 1151 kubičnih metrov na sekundo. 

Spodnji tok

V spodnjem toku Drave so prav tako že zjutraj sprožili sirene v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi. Trenutno največji pretok beležijo na Zlatoličju, in sicer 1538, pod jezerom v Markovcih 850, v Forminu pa 1323 kubičnih metrov na sekundo. 

Po zadnjem opozorilu hidrologov Arsa je trenutna napoved pretoka Drave iz Avstrije za danes do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, do konca dneva pa 1200 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov lahko poveča še za okoli 150 kubičnih metrov na sekundo.

Novice Svet24
Drava še vedno narašča.

Težave tudi drugje po državi

Obilno deževje, ki bo danes ponehalo, je v nedeljo in v noči na ponedeljek povzročilo nekaj težav v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. Na republiškem centru za obveščanje so zabeležili 19 dogodkov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko. O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki. 

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo. 

Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektro službe napako odpravlja. 

Na območju Občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe, navaja center za obveščanje.