Mimo pravil

Bomo Slovenci res lažje dobili kredite v tujini?

Žiga Kariž
17. 11. 2019, 19.29
Posodobljeno: 17. 11. 2019, 20.06
Deli članek:

V Sloveniji trenutno deluje ena banka, ki posreduje avstrijske kredite, za katere ne veljajo nove smernice Banke Slovenije. Kot pravijo, so že zaznali povečano povpraševanje, pričakujejo pa pravi naval.

Peter Herman
Ukrepi Banke Slovenije naj bi prizadeli kar 300.000 Slovencev.

Z odločitvijo Banke Slovenije, da zaostri pogoje za pridobivanja kreditov, sta predvsem pri tistih, ki si želijo urediti domovanje, zavladali velika zmeda in panika. Začelo se je brezglavo letanje od banke do banke in preverjanje, ali smo Slovenci sploh še kreditno sposobni ali ne. Tisti, ki so v zadnjih dneh v bankah ostali praznih rok, kot mogočo rešitev vidijo najem kredita na tujih bankah ali celo v tujini.

Za koga pravila ne veljajo?

Kot so nam pojasnili na Banki Slovenije, nova makrobonitetna pravila veljajo tudi za tuje banke, ki poslujejo pri nas, oziroma se pravila nanašajo na kreditne pogodbe, ki jih sklenejo banke, hranilnice ter podružnice bank držav članic in podružnice bank tretjih držav v Republiki Sloveniji. Trenutno edina tuja banka, ki posluje na način, da le posreduje kredite avstrijske banke, in torej za njo veljajo avstrijska pravila, je Raiffeisen Futura. Ta ima tudi dovoljenje Banke Slovenije za posredovanje kreditov za nepremičnine v Sloveniji. Kot nam je povedal gospod Johan Podrečnik, prokurist banke, v zadnjem času v vseh štirih poslovalnicah v Sloveniji opažajo povečano povpraševanje, v prihodnosti pa pričakujejo še večji naval.

raiffesien
Johann Podrečnik iz Raiffeisen Future pravi, da pričakujejo naval slovenskih strank.

Čez mejo različni pristopi Avstrijske banke različno obravnavajo slovenske državljane. Pri nekaterih morate za kredit biti tudi njihov komitent, kredite pa odobravajo le za nakupe nepremičnin v Avstriji. Pri drugih teh omejitev ni.

Slovenci pod drobnogledom

Pojasnil je tudi, da kljub temu, da za njih strožja pravila Banke Slovenije ne veljajo, prav tako zelo pozorno preučijo kreditno sposobnost posameznika. Pri tem upoštevajo vse prihodke, ki jih oseba prejme na račun in tudi življenjske stroške: stroške za stanovanje, za avto in vzdrževane družinske člane. Kakšni so ti stroški, poskušajo ugotoviti iz dejanskega prometa na računu posameznika in davčnih napovedi ter nimajo enkratnega zneska, kot ga je pri nas določila Banka Slovenije. O tem, kakšni so ti zneski in koliko denarja mora posamezniku ostati na računu po plačilu obroka kredita, ni želel govoriti, saj je to poslovna skrivnost. Glede na preplah med Slovenci ne bi presenetilo, če bi se v prihodnje pojavila še kakšna tuja banka, ki bi začela pri nas poslovati zgolj kot posredovalka kreditov. Pravila so na tem področju precej ohlapna in praktično vsaka banka, ki ima sedež v EU, lahko pristopi k takemu načinu poslovanja.

Čez mejo je drugače

Številni Slovenci razmišljajo tudi o tem, da bi po kredite odšli fizično na drugo stran meje, najbolj pogosto se na različnih forumih in družbenih omrežjih pojavljajo vprašanja o avstrijskih bankah. Večina, ki jih deluje na Koroškem, zahteva, da imate pri njih redne prilive na računu ali pa da nepremičnino kupujete v Avstriji. Pri Posojilnici Bank slednje omejitve nimajo. Kot nam je povedal Daniel Rigelnik, lahko z njihovim hipotekarnim kreditom kupite tudi nepremičnino v Sloveniji, kredit pa lahko dobijo tudi slovenski državljani. Ali so kreditni pogoji strožji kot pri nas, nismo izvedeli, saj nam je gospod Rigelnik razložil, da gre za poslovno skrivnost. Iz njihovih spletnih strani pa je razbrati, da se pogoji prilagajajo vsakemu posamezniku in njegovim zmožnostim. Za tiste, ki razmišljajo o kreditih v tujini, so iz Banke Slovenije pojasnili, da omejitve za zadolževanje slovenskih državljanov pri bankah v tujini določajo predpisi države, v kateri ima banka sedež. Ob tem poudarjajo, da je delež posojil iz tujine v vseh (bančnih in nebančnih) posojilih gospodinjstvom nizek, le okoli 2,4 odstotka. 

Profimedia
Cene nepremičnin naj bi zaradi ukrepov padle.