Dež bo ponehal do jutra

Morje poplavilo nižje predele obale, povečan pretok Drave

A.S./STA
17. 11. 2019, 08.15
Posodobljeno: 17. 11. 2019, 17.33
Deli članek:

Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje.

Bobo
Morje poplavlja najnižje dele obale.

V Izoli, kjer so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, so na terenu gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Sicer pa so postavili vodne pregrade, s katerimi so uspeli zajeziti večji del plimovanja, je za STA povedal namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič.

V Izoli tako ni zalilo nobenega objekta, voda pa se že počasi umika, je dodal Udovič.

V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami, so za STA pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran. Tudi v Piranu naj bi se voda v kratkem začela umikati.

Tako so se tudi danes uresničile napovedi Agencije RS za okolje o ponovnem poplavljanju nižjih delov obale. Zaradi povečanega plimovanja je morje v tednu že večkrat poplavilo. Najhuje je bilo v noči na sredo, ko so zabeležili največje plimovanje v zadnjega pol stoletja, gasilci pa so tedaj opravili okoli 60 intervencij.

V izolski občini so že v četrtek napovedali, da bodo šli v najavo naravne nesreče. Sicer pa so v zadnjih dneh očitno zalegli tudi pozivi občanom, naj sami zavarujejo svoje premoženje. Prebivalstvu na ogroženih območjih so razdelili več tisoč protipoplavnih vreč.

Zvečer bo pretok Drave naraščal

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Arsa ima Drava na meji z Avstrijo pretok okoli 900 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci okoli 800 kubičnih metrov na sekundo. Zvečer se bo pretok Drave povečeval in na meji z Avstrijo in v noči na ponedeljek dosegel predvidoma 1510 kubičnih metrov na sekundo. Ponoči se bodo povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi.

V Dravogradu in Vuzenici so že v soboto aktivirali štaba civilne zaščite in začeli razdeljevanje protipoplavnih vreč. Civilna zaščita, prostovoljni gasilci in druge službe pa so v pripravljenosti tudi danes.

"Napovedi za pretok reke Drave v noči na ponedeljek kažejo, da bo ta dosegel okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo. To pomeni, da bomo v Dravogradu izvedli še dodatne ukrepe na Ribiški poti z dodatnimi preprekami in vrečami peska," je za STA po današnjem sestanku v Labotu povedal podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec.

V primeru, da bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob rekah Dravi, Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete naj premaknejo v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljajo, umaknejo avtomobile, je pojasnil Preksavec.

Pri pretoku okoli 1400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, to še preprečevale pri pretoku 1400 kubičnih metrov, medtem ko pri pretoku okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je pojasnil Preksavec.

V Dravogradu so prepreke, napolnjene z vodo, že v soboto postavili na več točk, prav tako so napolnili in na kritične točke postavili protipoplavne vreče s peskom. Danes tekom dneva to nadaljujejo. Doslej so v Dravogradu napolnili okoli 1000 protipoplavnih vreč, je povedal podžupan.

Zaradi napovedanih močnih nalivov povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na celotnem ozemlju Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. 

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so zapisali na zavodu.

Dež bo do jutra ponehal

Dež bo do jutra povsod ponehal, od zahoda se bo jasnilo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, v Gornjesavski dolini okoli 0 stopinj.

V ponedeljek bo sprva povsod dokaj sončno, čez dan bo spet več oblačnosti v zahodni in osrednji Sloveniji. Na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. V Prekmurju in na Štajerskem ter ponekod v višjih legah bo pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, na severozahodu okoli 7 stopinj.

Arso
Ob morju bo pihal jugo, drugod jugovzhodni veter, ki bo močnejši na Primorskem.

Po napovedih agencije se bodo v prvem delu noči padavine razširile nad vso državo. Zjutraj bo dež prehodno oslabel in v vzhodni polovici Slovenije tudi ponehal. Čez dan bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi, napoveduje Arso. V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal.