Razglasitev

Izbrali ste gasilca junaka: to je Primož Kastelic, ki je rešil dedka

M.K., P.K.
15. 11. 2019, 21.03
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 21.14
Deli članek:

Akcija zbiranja glasov za kandidate, ki so požrtvovalni in pogumni na vsakem koraku svojega življenja, se je nocoj zaključila s podelitvijo častnega naziva gasilec junak; prejel ga je mladi študent.

Sašo Švigelj
To je Primož Kastelic – gasilec junak! Na fotografiji z dedkom, ki mu je rešil življenje.

Biti gasilec je več kot samo spoprijemati se z ognjem in pomagati ob naravnih in drugih nesrečah. Je način življenja, poslanstvo, kot radi rečejo gasilci.

Vsak od njih mora imeti veliko znanja in ustreznih veščin, pa tudi biti dobrega srca, saj ga predvsem to žene, da pomaga človeku v stiski in pri tem ponudi največ, kar lahko – sebe.

Za nas so junaki, zato je naš časnik, skupaj z vašo pomočjo, spoštovani bralci, v sodelovanju s Televizijo Veseljak, Gasilsko zvezo Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca ter ob pomoči ambasadorja akcije, radijskega voditelja na Radiu Aktual Grege Javornika, ki je sicer tudi sam prostovoljni gasilec pri gasilski enoti Lavrica, zasnoval akcijo, v kateri smo iskali gasilca junaka. Nekoga, ki je dokazal požrtvovalnost in nesebičnost ter je zaslužen za resnično herojsko dejanje. Pozvali smo vas, da nam sporočite, ali je v vaši bližini kdo, ki ga zaradi nekega takega dejanja zares občudujete.

Štirje izjemni ljudje

Zaupali ste nam svoje predloge, in tako so se za naziv potegovali Branko Zupanc iz Brežic (PGD Brežice), ki je rešil soseda iz gorečega stanovanja, Jure Kovač (PGD Nova Cerkev) iz Nove Cerkve pri Vojniku, ki je s heimlichovim prijemom rešil življenje moškemu, Matej Bonča iz Idrijskega Loga (PGD Črni Vrh), ki je rešil človeka, ki je doživel srčni zastoj, ter Primož Kastelic z Vrha pri Višnji Gori (PGD Vrh pri Višnji Gori), ki je rešil življenje svojemu dedku, prav tako ob srčnem zastoju.

Sašo Švigelj
Branko Zupanc iz Brežic je rešil soseda iz gorečega stanovanja in pri tem tvegal svoje življenje.

Za kandidate ste lahko glasovali prek SMS-sporočil in glasovnic v našem časopisu. Nocoj pa smo na slavnostni akademiji ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, glede na preštete glasove razglasili gasilca junaka. To je postal mladi Primož Kastelic. Študent se je na moč izkazal, svojemu 67-letnemu dedku Marjanu Grosu je namreč rešil življenje. Zgodilo se je pri podiranju smreke pri sosedovih, med katerim je starejšemu gospodu naenkrat postalo slabo. Izgubil je zavest in zastalo mu je srce.

Sašo Švigelj
Če ne bi bilo Jureta Kovača, najbrž moški, ki se je dušil, ne bi preživel.

Točno vedel, kaj storiti

Marjan je imel veliko srečo že pri tem, da je preživel sam padec, saj je glava pristala zelo blizu še vedno delujoče motorne žage. Druga osupljiva sreča pa je bila, da je bil zraven vnuk, ki je vedel, kaj mora storiti. »Dedek se ni odzival, le vsake toliko časa je lovil sapo. Najprej sva ga s sosedom prestavila na varno. Nato je bilo vse slabše, tempo, ko je lovil sapo, se je zmanjševal,« pripoveduje Primož, ki je takoj ugotovil, da gre za zastoj srca. Začel ga je oživljati, kar je počel, vse dokler niso prišli prvi posredovalci.

Sašo Švigelj
Matej Bonča iz okolice Črnega vrha je rešil pohodnika, ki je doživel srčni zastoj.

Ti so gospoda odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer so mu pomagali in Primožev dedek je okreval. »Imel sem srečo, da je bil vnuk z menoj, sicer bi imel hude posledice ali pa me ne bi bilo več,« je poudaril dedek Marjan. Še zdravniki v bolnišnici so mu dejali, da je lahko vesel, da se je tako razpletlo: »Vi ste bili že na oni strani. Zahvalite se vnuku, da vam je rešil življenje.« 

Občinstvo navdušeno

Primož Kastelic je na razglasitvi in ob podelitvi bona za izdelavo častne uniforme Krojaštva Rožman na oder prišel vidno ganjen, dvorana pa mu je namenila bučen aplavz. Gasilsko društvo, PGD Vrh pri Višnji Gori, ki mu pripada gasilec junak, bo zaradi njegove zmage v akciji prejelo agregat. Tudi na čast ostalih treh kandidatov, ki so prejeli darilne pakete, v katerih je bila tudi letna naročnina na časnik Novice Svet24, je v Gallusovi dvorani donelo ploskanje.

Akcija je imela dobrodelno konotacijo, saj smo prek SMS-sporočil (z geslom GASILEC5 na številko 1919) zbirali denarna sredstva, namenjena ustanovi Metoda Rotarja, ki pomaga gasilcem, ki so se ponesrečili, doživeli hude travme, pa tudi njihovim družinam.