Slovenija

Za vrh DeSUSa poleg Erjavca in Pivčeve še tretji kandidat

B.K./STA
15. 11. 2019, 18.04
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 18.08
Deli članek:

Na januarskem kongresu DeSUS se bodo za funkcijo predsednika stranke potegovali vsaj trije kandidati.

Bobo
Prvak Desusa Karl Erjavec se ne boji konkurence.

Poleg dosedanjega predsednika Karla Erjavca sta soglasje h kandidaturi dala tudi ministrica Aleksandra Pivec in pravnik Borut Stražišar, so potrdili stranki. Rok za vlaganje kandidatur se izteče danes, zato bo končni podatek znan v ponedeljek.

Stražišarjevo kandidaturo je predlagal Občinski odbor DeSUS Jesenice, kjer je tudi občinski svetnik. Za STA je danes pojasnil, da je soglasje dal v ponedeljek, tedaj pa se je tudi včlanil v stranko, saj je bil to pogoj.

Med razlogi za kandidaturo je izpostavil potrebno ukrepanje na področju skrbi za starejše. Glede na zaskrbljujoče projekcije je po njegovem mnenju čas, da pristopijo k iskanju nove politike ter prenosa dobrih praks iz tujine.

Če ne bomo začeli dovolj zgodaj ukrepati, ne le v smislu iskanja politik, ampak zlasti iskanja vsakodnevnih rešitev, se Stražišar boji, da bodo ljudje prihodnjih upokojenih generacij umirali brez oskrbe. "Takrat nam tudi skladi za dolgotrajno oskrbo ne bodo pomagali, saj ne bo ljudi, ki bi izvajali naloge po zakonodaji," je opozoril.

Po njegovih ocenah nobena parlamentarna stranka, niti DeSUS, doslej ni znala odgovoriti na te izzive. Ob tem pa poudarja, da v primeru izvolitve za predsednika DeSUS ne bo zagovarjal le interesov starejših, pač pa tudi skrb za mlajšo generacijo.

Na vprašanje, ali meni, da lahko premaga Erjavca, je Stražišar odgovoril, da ne gre za tekmo, pač pa za vprašanje izbire programa in konceptov.

Da si želi predvsem soočenja dobrih programov, je v izjavi za STA ob potrditvi kandidature napovedala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz kvote DeSUS Aleksandra Pivec, ki meni, da lahko ponudi drugačen pristop k vodenju stranke.

Erjavec je v četrtek navedel, da drugih kandidatur ne komentira. Dodal je, da je DeSUS demokratična stranka in ima vsak član ali članica možnost, da kandidira.

Erjavec je sicer izkušen politični igralec in številni menijo, da ga je težko premagati. Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v četrtek na vprašanje, ali ga je mogoče premagati, odgovoril jedrnato: "Enostavno ni."

V izjavi za STA pa je pojasnil, da bodo pri podpori posameznemu kandidatu zanj ključni program, ekipa kandidata in njegov prispevek k stranki.

Odgovoril pa je tudi na vprašanje očitkov v medijih, ki so na Pivčevo leteli v zvezi s sodelovanjem pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT). Nepravilnosti so odnesle direktorico Turistično gostinske zbornice Slovenije Klavdijo Perger, Pivčeva, ki je sodelovala pri projektu v času, ko je bila še državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa je očitke o nepravilnostih zavrnila. O tem bo sicer na zahtevo SDS razpravljal odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Če se bo zadeva nadaljevala, če se bo o tem govorilo in pisalo, lahko to škoduje tako imenu ministrice kot stranki," pa je opozoril Jurša in dodal, da se v predvolilnih postopkih lahko marsikaj dogaja.

Liste kandidatov za funkcije v DeSUS bo sicer na predlog kadrovske komisije in izvršnega odbora potrdil svet stranke, ki bo 27. novembra, so navedli v stranki.