Spremembe pravil delovanja ESS

Marjan Šarec: "Verjamem, da bo to predstavljalo nek nov zagon"

S.R./STA
15. 11. 2019, 15.24
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 15.28
Deli članek:

Socialni partnerji so danes podpisali spremembe pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) ter spremembe protokola o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga. ESS bo tako lahko obravnaval tudi nevladne zakonske predloge.

Reuters
Socialni dialog je izjemnega pomena in ne smemo pustiti, da bi zamrl, je po podpisu dejal premier Marjan Šarec.

Kot je spomnil predsednik vlade, je pobuda za spremembe pravil delovanja ESS nastala na strani delodajalcev, ki so septembra prekinili socialni dialog. Niso se namreč strinjali, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS, kot je to počela Levica, saj bi bili lahko sprejeti brez soglasja socialnih partnerjev. 

"Delo je za nekaj časa zastalo, a smo se usedli skupaj za mizo in dorekli sistem za naprej," je izpostavil Šarec. Kot je dodal, so se zavezali, da bo dialog tekel dalje in da bo ESS lahko obravnaval tudi nevladne predloge zakonov, ki bodo uživali podporo ministrske ekipe. "Verjamem, da bo to predstavljalo nek nov zagon, da bo vzpostavljeno novo zaupanje med socialnimi partnerji," je bil optimističen premier. Prepričan je, da bodo zakoni, ki bodo obravnavani na ESS, lažje dobili glasove tudi v DZ. 

"Če bi se zgodilo, da bi iz takih ali drugačnih razlogov dialog spet zastal, bomo spet sedli skupaj in spet iskali rešitve. Kajti socialni dialog je izjemnega pomena in ne smemo dovoliti, da bi v tem mandatu, zato ker je vlada manjšinska, zamrl," je sklenil.

"Kmalu se bo pokazalo"

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je opozorila, da socialne partnerje v prihodnje čaka precej izzivov, med njimi pa je posebej izpostavila področje pokojnin. Nujno je, da vsi trije partnerji čim prej sedejo za mizo in najdejo čim boljše rešitve, verjame. "Socialni dialog je temelj socialnega miru, samo socialni mir pa lahko pomeni napredek države in gospodarski razvoj," je navedla. 

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je po podpisu dejala, da se bo kmalu pokazalo, kako resno so vse strani zavezane podpisanim spremembam pravil in protokola. Če bosta dokumenta spoštovana, težav po njenem mnenju ne bo. Med projekti, ki jih čakajo, je omenila socialni sporazum in pogajanja na bilateralni ravni, ki so zaradi težav na ESS zastala na vseh področjih. 

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš pa je ocenil, "da je ESS vrednota in posvetovalni organ za državo". Mora se slišati vse tri strani, "ne pa, da se skače mimo vrst in zakone sprejema mimo ESS". Tako kot Jerkičeva pa je posvaril, da je treba dokument ne le podpisati, temveč tudi živeti. "Kako se bo to odvijalo, pa bomo videli v prihodnje," je še dejal. 

Spremembe

S spremenjenim protokolom o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga je vzpostavljen dogovor, da bo vlada dosledno spoštovala in izvajala določila veljavnih pravil o delovanju ESS. Ministrska ekipa skladno z dokumentom brez predhodne vsebinske obravnave na ESS ne bo sprejemala ali predlagala v sprejem predpisov, ki so del temeljnih ekonomskih in socialnih področij. 

Spremembe pravil delovanja ESS medtem predvidevajo sodelovanje ESS tudi v primerih, ko predloge zakonov v DZ vložijo predlagatelji, ki niso v vladi. ESS bo sodeloval na način, da bo oblikoval stališča, mnenja in priporočila k tem predlogom. 

Generalni sekretariat vlade bo tak predlog zakona s področja delovanja ESS hkrati posredoval pristojnemu ministrstvu in kolegiju ESS. V ta namen bo pristojno ministrstvo zagotovilo stališče do predloga. 

Kolegij ESS bo lahko nato odločil o uvrstitvi predloga v obravnavo ESS ali podal predlog za obravnavo na strokovnem odboru oziroma pogajalski skupini. Obravnava zakonskega predloga bo morala biti na ESS zaključena pred rokom za posredovanje mnenja ministrstva v obravnavo vladi.