Deček in starša bodo v Los Angelesu preživeli približno štiri mesece, tja pa so z Brnika 6. novembra odpotovali z zasebnim letalom srbskega poslovneža.

20-mesečni Kris iz Kopra ima najhujšo obliko spinalne mišične atrofije. Gre za gensko in pogosto terminalno bolezen zaradi katere deček nujno potrebuje zdravilo zolgensma. Za zdravljenje v ZDA je družina potrebovala 2,3 milijona evrov. Slovenci so združili moči in zbrali 3,98 milijonov evrov.

Čeprav je bil prvi obisk zdravnika načrtovan prejšnji petek, pa je Kris zdravnika obiskal v torek. Dečkova mama Ana Jerak je za spletno stran 24ur povedala, da sta skupaj s partnerjem Metteom Zudichom izvedela okviren načrt zdravljenja. Krisu so vzeli pet epruvet krvi, Ana pa je priznala, da ji je bilo ob tem zelo težko: "To je za njegovo dobro, Kris ne sme imeti protiteles za gensko terapijo". 

"Kris pošilja pozdrav izpred klinike UCLA, kjer je imel včeraj zdravniški pregled. Če gre vse po sreči, mu bodo po besedah zdravnika zdravilo aplicirali še pred decembrom!," so v eni od objav zapisali na facebooku.

Družina bo čez en teden prejela rezultate, takrat pa naj bi se z zdravniki dogovorili o pripravi zdravila, otrok pa bo moral biti popolnoma zdrav, ko ga bo prejel, piše omenjena spletna stran.

Čeprav je Kris razdražen, kar vpliva tudi na njegov spanec pa je Jerakova zapisala, da je zelo pogumen: "Tako sem pridno čakal na UCLA kliniki, ko so mi vzeli 5 epruvetk krvi. Sem že vajen, zato sem priden."

Družina je sicer prvih nekaj dni bivala v hotelu, v torek pa so se že preselili v apartma in to delili z vsemi, ki spremljajo Krisovo pot.