ONESNAŽENJE

V srediških gozdovih prava "begunska transverzala"

Monika Horvat / Štajerski tednik
15. 11. 2019, 06.55
Posodobljeno: 15. 11. 2019, 11.17
Deli članek:

V gozdovih v občini Središče ob Dravi so se znova pojavili kupi odvrženih oblačil, torb, odpadkov in drugih predmetov, ki jih za seboj puščajo migranti.

M.H.
Odvržena oblačila, torbe in druge predmete je znova mogoče opaziti na več mestih v srediških gozdovih.

Domačini lahko samo ugotavljajo, koliko prebežnikov prečka tamkajšnje gozdove. Na to jih, potem ko so že dvakrat očistili gozd, znova opozarjajo odvržena oblačila, vrečke in drugi predmeti.

Le lučaj od svoje hiše v Obrežu nam jih je pokazal domačin Jožef Šef. »To so odvečna garderoba, torbe, obuvala, folije, odpadki in druga oprema, ki jim je v napoto. Kupov odvrženih različnih predmetov ne opažam samo v neposredni bližini mojega doma, ampak v širšem območju teh obširnih gozdov. Tu je ta begunska transverzala, ki se je poslužujejo vodniki,« nam je med sprehodom po bližnjem gozdu, kjer smo v kratkem času naleteli na več različnih mest odvrženih predmetov, med drugim tudi na nekakšen manjši zasilni kamp s folijami in odejami, povedal Šef. Po njegovih besedah se največ dogaja ponoči, takrat sliši tudi lajež svojega psa. »Nikoli nisem zaklepal vrat hiše in avtomobila. Zdaj to počnem, kajti tod okrog sta bili tudi dve kraji vozil. Previdnost ni nikoli več. Mimo hodijo tujci in nikoli ne veš, kaj si mislijo. Ne živimo sicer v nekem strahu, je pa zagotovo neprijetno. Se pa med vaščani sliši, da se nekateri, predvsem ženske, ne upajo več sprehajati v mraku v naših lepih gozdovih.«

Župani obmejnih občin in MNZ z novo delovno skupino nad problematiko migrantov

Da se v gozdovih pojavljajo smeti, kot so nahrbtniki, vrečke, oblačila, obutev in hrana, ki so povsem jasno od migrantov, je pritrdil tudi središki župan Jurij Borko. »Nekaj se je počistilo ob akciji čiščenja, verjetno pa bi morali organizirati še kakšno dodatno akcijo,« je na vprašanje, kako rešujejo problem odvrženih predmetov, odgovoril župan.

Kot je še povedal, so se župani 16 obmejnih občin, združeni v pobudo za zaščito prebivalcev in bivalnega okolja, zaradi nezakonitih migracij že srečali s predsednikom Marjanom Šarcem in mu osebno predstavili 13 zahtev. Na srečanju so se dogovorili, da se ustanovi delovna skupina županov iz občin ob meji in predstavnikov ministrstva za notranje zadeve, ki bo obravnavala in reševala migrantsko problematiko ter posledično nastalo škodo tako v gospodarstvu kot kakovosti življenja ljudi v obmejnih občinah.

M.H.
Naleteli smo tudi na nekakšen manjši zasilni kamp s folijami in odejami.

Ormoški policisti zaznavajo veliko povečanje ilegalnih prehodov

Na družbenem omrežju so se pred kratkim pojavile tudi fotografije odvrženih oblačil v bližini Formina. »Dejansko so v gozdu oziroma v grmovju ob kanalu reke Drave, ki vodi od HE Formin v smeri Ormoža, našli nekaj odvrženih oblačil, ki pa niso nujno od migrantov. To pa ni bilo v naselju Formin, ampak na območju Cvetkovcev. S svojimi ugotovitvami so seznanili policiste PP Ormož. Sicer območje v okolici naselja Cvetkovci po številu nedovoljenih prehodov državne meje ne izstopa od povprečja,« je pojasnil Miran Šadl iz PU Maribor, ki je hkrati še opozoril: »Policisti PP Ormož letos zaznavajo veliko povečanje nedovoljenih prehodov državne meje. Največ nedovoljenih prehodov so ugotovili v širši okolici Središča ob Dravi, nekaj pa tudi na območju od Ormoža do Formina v bližini naselja Cvetkovci.«