Nadaljevanje nadzorne seje

Nadzorniki Telekoma o 23 milijonskem porazu proti Antenne TV in Skobetovem spornem sporazumu

G.G.
14. 11. 2019, 07.52
Posodobljeno: 14. 11. 2019, 07.54
Deli članek:

Nadzorniki Telekoma Slovenije bodo nadaljevali prekinjeno sejo, na kateri so obravnavali odločitev arbitražnega sodišča, da mora Telekom grški družbi Antenne TV plačati skoraj 23 milijonov za izstop iz Planet TV.

STA
Velika vprašanj zbuja sporazum Rudolfa Skobeta.

Nadzornike zanima, kdo je odgovoren, da je Telekom Slovenije ostal brez 23 milijonov evrov. Sprašujejo se predvsem, kako je mogoče, da je revizorska hiša Ernest in Young, ki jo je najel Telekom, tretjinski delež Antenne TV oziroma Planet TV ocenila na pet milijonov, celotno podjetje pa na 17 milijonov evrov, ko pa je podjetje brez vrednosti, je prejšnji teden poročal spletni portal MMC.

V tistem času je bil predsednik uprave Telekoma Rudolf Skobe, ki je po odhodu s položaja ostal v Telekomu, s sporazumom, ki mu zagotavlja plačo predsednika uprave in odpravnino šestih plač. Te ugodnosti že obravnava prekrškovni organ ministrstva za gospodarstvo, saj v družbah v državni lasti nadzornikom ni dovoljeno sklepati sporazumov o odpravninah s člani uprave, ki sami odidejo iz družbe. Nadzorniki naj bi zbrali precej ugotovitev, skrajno neugodnih za Skobeta, poroča Radio Slovenija.

Zaradi plačila grški družbi so jezni tudi mali delničarji, ki se lahko zdaj poslovijo od dividend. Predsednici nadzornega sveta Telekoma Barbara Kürner Čad so pisali in jo vprašali, kaj bodo ukrenili glede dejstva, da je odvetnik Miro Senica istočasno zastopal družbo T2, ki se je poravnala s Telekomom, na drugi strani pa svetoval Telekomu oz. Skobetu, naj v arbitražnem postopku glede spora z Grki najame švicarsko odvetniško družbo Umbricht, ki je sodelovala z Evropskim centrom za reševanje sporov, skratka s Katarino Kresal, partnerico Mira Senice.

Po informacijah Radia Slovenije pa bi lahko na današnji seji odstopil predsednik uprave Matjaž Merkan, ki je na tem položaju šele dva meseca. Zakaj? Ker naj ne bi želel preiskovati prekoračitve pooblastil prejšnjega predsednika.