Nevzdržne razmere v občini Gorišnica

FOTO: Iz kanalizacijskega jaška bruhajo fekalije, a nihče ne ukrepa

Monika Horvat / Štajerski tednik
12. 11. 2019, 20.05
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 20.14
Deli članek:

Prebivalci dela naselja Muretinci v občini Gorišnica se soočajo s poplavo fekalij in neznosnim smradom. Ob izpadu električne energije namreč iz tamkajšnjega kanalizacijskega jaška bruhajo fekalije, se razlivajo na vse strani in iztekajo v okolje ter bližnji potok. Ob tem pa se širi neizmeren smrad.

MH
Na omenjeno problematiko so opozorili prebivalci.

Občina Gorišnica je skupaj s sosednjo občino Markovci pred časom s pomočjo evropskega denarja zgradila kanalizacijo od Bukovcev do Formina s čistilno napravo. Smrtni greh pa je bil po prepričanju prebivalcev dela naselja Muretinci storjen, ko so glavni vod kanalizacije namesto po glavni cesti skozi omenjeno naselje speljali na najnižjo točko, med njihove hiše, od koder prečrpavajo fekalije nazaj na višje ležeči nivo. Težava se pojavi, ko pride do daljšega izpada elektrike. Takrat zavladajo neznosne razmere: odplake udarjajo skozi kanalizacijski jašek, se razlivajo na vse strani in tečejo v bližnji potok.

»Ob večurnem izpadu električne energije (od štiri do pet ur) fekalije na polno bruhajo iz jaška, pojavljajo se tudi kosi toaletnega papirja. Ob tem močno zaudarja. Kakovost življenja se nam je absolutno poslabšala. Ko je nazadnje prišlo do izbruha fekalij, julija letos, me je imelo, da bi se preselil od tod, če bi imel denar. To je nepopisno. Po izteku se te odpadne vode več dni parijo. Smrad je nemogoč. Zunaj, na terasi ne moreš sedeti. Zapiramo se v hiše,« je povedal najbližje živeči krajan Boštjan Cvetko, ki je po tem, ko je naletel na gluha ušesa občinskega vodstva, zadevo prijavil na državni inšpektorat. A se do zdaj ni zgodilo nič.

Zračnik postavili na črno?

Ta še posebej jezi nekaj metrov stran živečega Franca Majcna. Trdi namreč, da je občina brez kakršnegakoli soglasja na njegovo zemljo postavila zračnik. A to še ni vse. »Na črno so postavili zračnik, vzeli so mi 90 kvadratnih metrov zemlje, podrli ograjo in ciprese. Obljubili so, da bodo vzpostavili prvotno stanje, a nič. Odkar so razširili cesto, mi meteorne vode poplavljajo dvorišče. Zdaj iščem pravico z odvetnikom, saj se z njimi ne da nič dogovoriti.«

»Če bo prišla velika voda, bomo vsi v dreku«

Na omenjeno problematiko je poleg Cvetka opozorilo več drugih blizu živečih prebivalcev. »Smrdi, smrdi. Ni kaj drugega reči. Že kmalu, ko so zgradili kanalizacijo, je teklo iz jaška. Najmanj šestnajstkrat so ven udarile fekalije. Te porine tudi izpod asfalta. In potem tečejo po bankinah v potok. Onesnažuje se, dela se škoda, a ne ukrepa nihče. Kaj bo šele, ko se bodo vsi priklopili na kanalizacijo. Takrat bo sila še večja,« smo slišali od zaskrbljenih domačinov. »Prej so dejali, da ne bi kdo spuščal fekalij v potok, saj gre za onesnaževanje, zdaj pa se to lahko počne. Nekoč so bile v potoku ribice, zdaj jih ni več. Če bo prišla velika voda, bomo vsi v dreku,« bentijo.

Domačini pričakujejo čimprejšnjo rešitev. Kot zasilno rešitev pa predlagajo, da bi na črpališču vgradili agregat in ga zagnali ob izpadu električne energije. Tako bi se po njihovi oceni rešili iztekanja kanalizacijske vsebine, smradu pa prav gotovo ne.

Na občini odgovarjajo: »Vgradnja agregata ni smiselna«

Z Občine Gorišnica so nam skupaj s Komunalnim podjetjem Ptuj, ki izvaja odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda, v zvezi s problematiko med drugim odgovorili, da imajo predračun za nabavo in postavitev agregata ustrezne velikosti za napajanje črpališča na fekalni kanalizaciji v Muretincih že pripravljen, a da ta ne bi prinesel rešitve: »Opozoriti je treba, da ob izpadu električnega omrežja na širšem območju vgradnja takšnega agregata na lokaciji enega črpališča (razen redkih izjem), na veji javne kanalizacije, kjer je zaporedno vezano več črpališč, ni rešitev, ker se problem pomakne za eno črpališče naprej v smeri črpanja. V primeru vgradnje agregata v vseh črpališčih nekega javnega sistema kanalizacije pa je treba zagotoviti rezervno napajanje tudi za določeno opremo na čistilni napravi, kjer se kanalizacijski sistem zaključi. V občini Gorišnica je v obratovanju 22 črpališč in dve čistilni napravi. Stroški bi bili od objekta do objekta različni glede na moč vgrajenih črpalk oziroma opreme na posamezni lokaciji. Zaradi tega tudi prenosni agregati niso rešitev. Vgradnja agregatov na črpališčih v Sloveniji je zgolj izjema. Upravljavec ima v upravljanju več kot sto črpališč na gravitacijski kanalizaciji v 11 občinah in v nobenem ni vgrajenega agregata.«

MH
Ob našem obisku so bili vidni delci toaletnega papirja v neposredni bližini problematičnega kanalizacijskega jaška.

Kako, če sploh, bodo ukrepali, ni jasno

Kot so sicer še dejali, med izvedbo javne kanalizacije varnostnih prelivov iz črpališč ni bilo predvidenih in tudi ne izvedenih. Na namigovanja občanov, da naj bi spremenili projekt ter da glavnega voda ne bi smeli speljati na najnižjo točko, pa so odgovorili: »Če bi glavni vod speljali po glavni cesti, bi bilo na tem vodu kljub vsemu potrebno črpališče v Muretincih. Zraven tega črpališča na glavnem vodu bi bilo treba za nekaj hiš v Muretincih izvesti še eno dodatno črpališče. V primeru dolgotrajnejšega izpada električnega omrežja bi prišlo do iztekanja fekalij iz revizijskih jaškov na obeh lokacijah.«

Kako, če sploh, bodo potem reševali omenjeno problematiko, kljub našim poizvedovanjem ostaja nejasno.

MH
Domačini opozarjajo na nevzdržne razmere: na smrad in iztek fekalij iz kanalizacijskega jaška ob večurnem izpadu elektrike.