Intenzivni vremenski procesi

Danes in v sredo nevihte, v padavinah tudi puščavski pesek; na Primorskem silovita burja, v soseščini skoraj 10-metrski valovi

J.P.
11. 11. 2019, 16.18
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 07.20
Deli članek:

Da bo v teh dneh vreme, kakršno bo, gredo zasluge »intenzivnim vremenskim procesom«.

Bobo
Nastajale bodo nevihte, krepil se bo tudi južni veter.

Nad Italijo, Jadranom in zahodnim Balkanom so bo krepil južni do jugovzhodni veter, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje – zaradi toplega morja in ciklonske dinamike se bo povečala labilnost zračne mase. Padavine se bodo še dodatno okrepile, kjer bo ta proces trčil še ob orografske ovire. Čez nas bo potoval v sredo. Ciklon pa je nad zahodnim Sredozemljem nastal že v nedeljo. »Nov višinski prodor hladnega zraka v višinah nad zahodno Sredozemlje bo v noči na torek vplival na razvoj in gibanje tega ciklona,« so še napovedali.

Zahod Slovenije

Najbolj intenzivno vremensko dogajanje gre pričakovati nad Italijo, Jadranom in na skrajnem zahodu Slovenije, kjer se bo že danes od juga postopno krepil dež. Nastajale bodo nevihte, krepil se bo tudi južni veter. »Največ padavin bo predvidoma nekoliko zahodneje od nas v Karnijskih Alpah in Dolomitih, v zahodnih Julijskih Alpah ter v krajih ob meji z Italijo pri nas, tudi v Slovenski Istri. Tam bodo zaradi nevihtne aktivnosti možni krajevni nalivi. V visokogorju Julijskih Alp bo ponovno zapadlo precej snega. Ker bo zrak k nam pritekal z močnim južnim vetrom iznad severne Afrike, bo v padavinah puščavski pesek,« so povedali vremenoslovci.

Arso: "Zavedati se moramo, da so sredozemski cikloni razmeroma majhni, zato lahko že manjše razlike v njihovi natančni legi in poti, po kateri se pomikajo, na mejnih območjih njihovega vpliva pomenijo velike razlike tako v smeri in hitrosti vetra kot tudi v količini padavin. Taka odstopanja bodo možna tudi v teh dneh. Tako bo lahko burja pihala manj časa, kot pričakujemo danes, in se hitreje obrnila v jugo ali obratno, lahko bo glavnina padavin »zamaknjena« nekoliko zahodneje nad Italijo ali pa bo pas obilnejših padavin segel nekoliko vzhodneje od meje z Italijo nad Slovenijo. To se bo že kar dobro pokazalo v naslednjih 24 urah."

Zaradi lege ciklona bo danes na Primorskem najprej začela pihati burja, ki bo dosegla hitrosti okoli 100 kilometrov na uro – šlo bo za značilen primer »črne burje«, ki prinaša tudi dež. Proti večeru ter noči na sredo pa se bo burja tudi vzdolž Istre in naše obale obrnila v močan jugo. Zelo vetrovno bo tudi v nekoliko višjih legah, tam nad 1000 metrov nad morjem. »Ker bo jugo sovpadal s polno luno in s tem že tako povišano astronomsko plimo, bo plima še višja kot sicer. Pričakujemo, da bo morje poplavilo nižje dele obale, še huje bo na obali severne Italije (Gradež, Benetke…),« pravijo vremenoslovci.

Zaradi vetra gre na odprtem območju srednjega in severnega Jadrana pričakovati valove visoke tudi od šest do osem metrov. Zajeli bodo južni del Istre, zaradi lege bo naši obali prizanešeno.