Zdravje moških

Kar četrtina slovenskih moških ne ve, kako se samopregledati

Si.R.
10. 11. 2019, 10.24
Posodobljeno: 10. 11. 2019, 11.49
Deli članek:

Mesec november je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju o raku mod in prostate.

Dreamstime
Simptoma (težavi, ki ju občuti moški) sta po navadi draženje mehurja in oteženo uriniranje.

Veliko lahko s preventivo proti raku storimo sami, predvsem z zdravo prehrano in gibanjem. Pomembno pa je tudi zgodnje odkrivanje, zato je nujno tudi samopregledovanje. In tako smo moške tokrat spraševali ravno o tem, ali in kako pogosto se samopregledujejo.

RAK PROSTATE

Ali se oziroma kako pogosto se samopregledujete? Da, vsaj enkrat mesečno – 35,8 % Da, nekajkrat na leto – 14 % Zelo redko – 16,5 % Ne, niti ne vem, da bi to bilo dobro zame – 3,6 % Ne, ker ne vem, kako – 25,1 % Ne, ker se mi ne zdi smiselno – 5 %

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših, saj je več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami te bolezni pa jih umre okoli 400.

Simptomi te bolezni so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, težave z začetkom uriniranja, bolečine pri uriniranju in kri v urinu. Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, saj pojavnost raka prostate s starostjo strmo narašča.

V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav, bolezni tako sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. »Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

V Društvu uroloških bolnikov so v teh dneh opozorili na pomanjkanje urologov v Sloveniji, saj bi jih potrebovali še med 40 in 50, da bi se približali evropskemu povprečju.

RAK MOD

Rak mod je predvsem bolezen mladih odraslih moških. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let. Zbolevanje za rakom mod se povečuje v razvitem svetu in tudi pri nas; letno v Sloveniji zboli okrog 100 moških. Za čim večjo stopnjo ozdravljivosti in manjšanje kroničnih zapletov je ključnega pomena zgodnje odkrivanje, zato je pomembno samopregledovanje mod.

Rak mod se najpogosteje pokaže kot zatrdlina v modu, lahko pa tudi kot sprememba strukture moda. Modo običajno postane bolj trdo, lahko se v celoti poveča ali pa tudi zmanjša. Te spremembe običajno niso boleče, ni pa to absolutno pravilo. Poleg občutka napetosti, teže in neugodja se v modu lahko pojavi tudi bolečina, ki seva proti dimljam in medeničnemu dnu.

Navodila za samopregledovanje

  1. Moda je priporočljivo pretipati enkrat mesečno, najbolje med kopeljo ali po njej, ko je mošnja mehka in voljna. Otip naj bo nežen, ker močnejši pritisk povzroča bolečine.
  2. Vsako modo je treba pregledati posebej.
  3. Z obema rokama primete mošnjo in z nežnim otipom (s palcem, kazalcem in s sredincem obeh rok) poiščete modo.
  4. Najprej pretipate nadmodek, ki se tipa kot mehka, nekoliko vozličasta vrvica nad modom in ob njem.
  5. Sledi pregled semenovoda, ki izhaja iz nadmodka in poteka za modom v sečnico. Čuti se kot trda, gladka cevka.
  6. Nato pregledate še modo. Zdravo modo je ovalne oblike, elastičnega otipa, gladko. Včasih se na površini otipa kot proso velika zatrdlina, kar pa ni sumljivo.