Zagata

Poslanec Desusa ne ve, ali bi verjel Erjavčevemu ministrstvu

Mihael Korsika
10. 11. 2019, 07.45
Posodobljeno: 10. 11. 2019, 08.29
Deli članek:

Čeprav je nakup oklepnikov 6x6 zabeležen v proračunu za leto 2020, obrambni minister Karl Erjavec zdaj trdi, da Slovenija ne bo kupovala lahkih oklepnikov 6x6. Erjavčev strankarski kolega Franc Jurša glede nakupa ne ve, ali bi verjel Levici ali Erjavčevemu ministrstvu.

STA
Za največje presenečenje je v uvodnem nastopu pred odborom za obrambo poskrbel Erjavec, ki je zanikal, da bi ministrstvo kupovalo ali se sploh odločilo, da bo kupilo tovrstne oklepnike.

Dan po odpovedi sodelovanja Levice in koalicije je v državnem zboru potekala pestra nujna seja odbora za obrambo, polna obtoževanj in obkladanj z lažmi med Levico in obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Sejo je zahtevala Levica zaradi nameravanega nakupa 14 lahkih oklepnikov 6x6, kateremu nasprotuje.

»Črno na belem lažete«

Levica se je pri zahtevi za sklic seje med drugim sklicevala na enega od proračunskih dokumentov za leto 2020, v katerem je zapisano: »Začelo se bo s postopki za dokup vozil 6x6.« To so po navedbah Levice potrdili tudi Erjavec, načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in direktor direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu Željko Kralj. »Nakup 6x6 je načrtovan in naveden v načrtu razvojnih programov Glavna oprema Slovenske vojske,« je na eni izmed prejšnjih sej odbora za obrambo dejal Kralj.

STA
Franc Jurša ne ve, ali bi verjel Levici ali obrambnemu ministrstvu.

Za največje presenečenje je v uvodnem nastopu pred odborom za obrambo poskrbel Erjavec, ki je zanikal, da bi ministrstvo kupovalo ali se sploh odločilo, da bo kupilo tovrstne oklepnike. Njegove besede je vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec označil za laž.

Minister je v odzivu namignil celo na možnost tožbe in izrazil pričakovanje, da se mu bo poslanec opravičil. »Da obtožujete ministra, da laže, je zelo huda obtožba. Jaz upam, da vam je ne bo treba kje dokazovati,« je na očitke Levice odgovoril Erjavec. »Odločitev o nakupu 6x6 nikoli ni bila sprejeta in tudi nikoli ne bo sprejeta. Tudi če je v proračunu nekaj navedeno, še ne pomeni, da je to kupljeno,« je odgovoril minister.

Še bolj neposredno je Erjavca napadel Vatovčev strankarski kolega Miha Kordiš. »Karl Erjavec iz današnje seje je očitno drugi Karl Erjavec iz seje ob obravnavi proračuna izpred 14 dni. In ta dva Karla Erjavca se očitno med sabo ne pogovarjata, se ne srečujeta, tudi med jutranjim umivanjem zob pred ogledalom v kopalnici očitno ne ... Črno na belem lažete,« je dejal Kordiš.
Da je bilo v državnem zboru govora o nakupu lahkih oklepnih vozil 6x6 je na včerajšnji seji odbora za obrambo sicer potrdil tudi poslanec Franci Kepa (SDS).

Erjavčev poslanec ne ve, komu bi verjel

Če je bil spopad med Levico ter obrambnim ministrom in prvakom Desusa Karlom Erjavcem pričakovan, pa je morda za največje presenečenje poskrbel ministrov strankarski kolega Franc Jurša. »Ne vem, ali kje kdo govori resnico ali neresnico. Ne vem, ali Levica govori resnico, in sprašujem sem, ali ministrstvo govori resnico,« je dejal Jurša. Prav gotovo gre za precedens v celotni zgodovini državnega zbora, da se poslanec javno sprašuje, da ne ve, ali ministrstvo, ki ga vodi njegov strankarski šef, govori resnico.